Průvodce spaním v autě v Rakousku: Zkušenosti a tipy cestovatelů!

 

Chcete vyrazit obytňákem na dovolenou nebo prodloužený víkend do Rakouska? Kam byste se měli vydat? Kde přespat? Na jaké dopravní předpisy je potřeba dávat pozor? Aby vás při cestě do sousední země nic nepřekvapilo, sepsali jsme pro vás článek s praktickými radami a tipy zkušených cestovatelů. Dozvíte se z něj, ve kterých rakouských spolkových zemích můžete přespat nadivoko a ve kterých je naopak lepší zajet do kempu. Podělíme se s vámi také o tipy na konkrétní místa, kde můžete přespat nadivoko a také vám poradíme, které kempy se v Rakousku vyplatí navštívit.

 rakousko_dachstein

Spaní v autě v Rakousku aneb kempování nadivoko

 

V Rakousku neexistují jednotně platná pravidla, která by spaní nadivoko jednoznačně omezovala nebo zakazovala. V některých spolkových zemích je spaní mimo vyznačená místa výslovně zakázáno, v jiných je tolerováno. Každá spolková země má vlastní pravidla pro spaní v autech a karavanech. Obecně platným pravidlem je, že kempování v lese je zakázané. Pokud se vám ale podaří od majitele lesa získat povolení ke kempování, můžete v jeho lese kempovat.

 

Obecná pravidla v Rakousku

 

Pokud nechcete jezdit v Rakousku do kempů a chcete kempovat nadivoko, měli byste se vyhnout několika spolkovým zemím, ve kterých je tato aktivita zakázaná. V Burgenlandu, Dolním Rakousku, Tyrolsku nebo ve Vídni je spaní mimo stellplatzy a kempy zakázané. O něco málo benevolentnější jsou pravidla v Korutanech, kde je zakázáno kempování v otevřené krajině mimo oficiální kempy a stellplatzy. Kempovat však můžete na soukromých pozemcích typu zahrady nebo ovocného sadu. Pouze ale za předpokladu, že máte souhlas majitele pozemku.

 

V Horním Rakousku neexistují žádné předpisy, které by povolovaly nebo zakazovaly kempování mimo kempy. Pokud se ale pro kempování v této spolkové zemi rozhodnete, řiďte se selským rozumem a snažte se v maximální možné míře splynout s okolním prostředím a místo po odjezdu zanechte v neporušeném stavu.

 rakousko_spolkove_zeme_wiki

zdroj obrázku: Wikipedie

V Salcbursku není kempování mimo kempy omezováno, ale místní samosprávy ho můžou v určitých situacích zakázat. V této spolkové zemi si tedy musíte velmi bedlivě dávat pozor na značky, které mohou volné kempování na určitých místech zakazovat. Podobná pravidla platí také pro Štýrsko nebo Vorarlbersko.

 

Pamatujte ale na to, že tam, kde je parkování mimo kempy povolené, musíte v maximální možné míře splynout s přírodou. Do přírody samozřejmě nesmíte odhazovat žádné odpadky a místo, na kterém jste přespali, musí být ve stejném stavu, v jakém bylo při vašem příjezdu. Rakušané jsou velmi citliví na ekologii, udržitelnost a ochranu přírody. Respektujte proto jejich zvyky, a pokud si nebudete jistí, řiďte se selským rozumem.

 

Nejlepší místa pro spaní v autě

 

V Rakousku je plno krásných míst, která přímo lákají k přespání. Pojďme se podívat na několik z nich ve větším detailu. Pokud je už znáte, určitě budete s naším výběrem souhlasit. Pokud jste na ně ještě nezavítali, jistě náš výběr oceníte a vyrazíte některá z nich prozkoumat po vlastní ose.

 rakousko_bike_com

 

Jezera Solné komory

Pokud jste nikdy dříve v Rakousku nebyli a chtěli byste od nás tip, kam vyrazit, určitě bychom vám doporučili oblast Solné komory. Je to území, které se rozprostírá ve třech spolkových zemích - v Salcbursku, Horních Rakousech a Štýrsku. Pro tuto oblast jsou charakteristická nádherná jezera, která jsou oddělena hřebeny hor.

 

V této oblasti se můžete po celý rok věnovat nespočtu outdoorových aktivit. V létě můžete chodit na túry, zdolávat zajištěné horské cesty nebo jezdit na kole. V zimě zase můžete podnikat výlety na skialpech nebo lyžovat v několika vyhlášených střediscích.

 rakousko_ferrata

Jste milovníky historie? Určitě zavítejte do městečka Hallstatt, které je jedním z nejkrásnějších v Rakousku. Pokud se ale nechcete prodírat davy turistů, přijeďte sem buď brzy ráno nebo později večer. V nejbližším okolí Hallstatu je několik parkovišť, na kterých můžete bezpečně přenocovat. Pokud budete do Hallstattu přijíždět po silnici B166 ze směru od Bad Ischl, narazíte zhruba v polovině jezera na odpočívadlo se stoly, lavičkami a veřejným WC. Můžete tady klidně přenocovat.

 

Pokud máte rádi ferraty a horskou turistiku, tak určitě můžete přespat na velkém parkovišti u Vorderer Gosausee, odkud můžete vyrazit na známou ferratu Intersport Klettersteig. Další ferratou, která stojí za pozornost, je ta, která vede na horu Mahdlgupf nad jezerem Attersee. Přespat můžete na parkovišti v obci Weissenbach am Attersee nebo v místním kempu Eurocamp.

 

V případě, že oblastí Solné komory pouze projíždíte a nechce se vám kvůli noclehu sjíždět z dálnice, můžete zaparkovat na jednom z odpočívadel spravovaných rakouským státním podnikem ASFINAG. Velmi dobře se nám spalo například na odpočívadle ASFINAG na 230 km dálnice A1 ve směru na Salcburk. K dispozici zde máte WC a teplou sprchu za 1 €.

 

Štýrsko

V této spolkové zemi můžete poznávat rozmanitou krajinu. Patří k ní samozřejmě hory, ve kterých se můžete věnovat letním i zimním outdoorovým sportům ve střediscích Schladming, Tauplitz nebo Turracher Höhe. Pokud ale rádi spojujete aktivní odpočinek s trochou požitkářství, určitě si na svůj itinerář přidejte oblast Südsteirische Weinstrasse.

 

Jestliže jste v minulosti projížděli po dálnici, která spojuje Graz a slovinský Maribor, nejspíš jste tuto oblast pouze minuli. Stačí však těsně před rakousko-slovinskými hranicemi odbočit a dostanete se do zvlněné krajiny vinohradů, ve které také můžete poznávat místní kulturu ze sedla horského nebo silničního kola.

 rakousko_jezero

Zázemí pro poznávání hor vám ve Štýrsku poskytne Camping Gössl, který leží na břehu jezera Grundlsee nebo camping Zirngast ve Schladmingu. V oblasti jižního Štýrska zase můžeme doporučit parkoviště ve vesnici Vogau, která leží nedaleko dálnice. Chystáte-li se na výlet do Grazu, přenocovat můžete v kempu na břehu jezera Schwarzlsee, který leží poblíž místního letiště.

 

Salcbursko

Také v této rakouské spolkové zemi si přijdete na své, pokud máte rádi letní a zimní outdoorové sporty. V blízkosti středisek Zell am See, Flachau nebo Obertauern najdete také kempy, které rozhodně stojí za návštěvu.

 

Ve vesničce Taxenbach, která leží pár kilometrů východně od Zell am See, můžeme doporučit malý rodinný kemp Oberhasenberghof. Pokud jezdíte s velkým obytným autem, tak sem ale raději nejezděte. Příjezd do něj je po úzké horské silnici a mohli byste se v některé ze zatáček zaseknout. Pokud ale máte van s obytnou vestavbou nebo polointegrovaný obyťnák, můžete se sem bez obav vydat.

 

Ve východní části Salcburska leží zimní středisko Obertauern, které je známé nejen tím, že v něm Beatles natáčeli jeden ze svých klipů, ale také tím, že je to jedna z oblastí Rakouska, ve které padá nejvíce sněhu. Přibližně deset kilometrů od tohoto střediska na kraji městečka Mauterndorf najdete Camping Mauterndorf s celoročním provozem. Zejména během vánoční sezóny se tento kemp naplní k prasknutí lidmi, kteří v obytných autech tráví Vánoce na horách. Pokud se sem tedy budete v tuto dobu chystat, udělejte si včasnou rezervaci. Jinak na vás nemusí zůstat místo. Mluvíme z vlastní zkušenosti. Jinak je to ale velmi příjemný a dobře vybavený kemp, který vám poskytne zázemí při vaší zimní dovolené.

 

 rakousko_spani

 

Na co si dát pozor při řízení v Rakousku: Dálnice, mýtné, pokuty, omezení

 

Pokud se chystáte na dovolenou do Rakouska nebo jím pouze projíždíte, nejspíš se rozhodnete jet po dálnici. Pokud nikam nespěcháte, můžete se jim vyhnout a můžete jet po normálních cestách. Rozhodnete-li se pro cestu po dálnici, musíte pamatovat na nákup dálniční známky. Tu zakoupíte buď v elektronické podobě nebo na benzínkách v Rakousku i Česku.

 

Při nákupu v Česku si dejte pouze pozor na to, abyste ji zbytečně nepřeplatili. Zatímco v Rakousku ji aktuálně pořídíte za 11,50 € (v době psaní článku vycházela její cena při kurzu 25,34 Kč na 291 Kč), na českých prodejních místech stála totožná známka kolem 400 Kč. Při cestách do Rakouska a dál na jih jsme si proto oblíbili rakouské prodejní místo s českou obsluhou hned za hranicemi v Mikulově, kde nákup můžeme doporučit.

 

Na několika úsecích rakouských dálnic se vybírá dodatečné mýto. Několik EUR budete muset z kapsy vytáhnout například při cestě z Villachu směrem na Ljubljanu nebo z Innsbrucku směrem do Itálie. Těmto extra placeným úsekům se dá vyhnout, ale je na každém, aby se rozhodl, jestli je lepší zaplatit pár EUR navíc nebo chce daný úsek objíždět přes hory.

 

Při každé cestě do Rakouska pamatujte na povinnou výbavu, kterou musíte mít v autě. Neobejdete se bez výstražného trojúhelníku a autolékárničky. Reflexní vestu musíte mít v autě pro každého člena posádky a v případě vystoupení z auta na dálnici nebo za snížené viditelnosti ji musíte mít vždy na sobě.

 

Vedle prohřešků, které bývají postihovány také v Česku v podobě jízdy na červenou, jízdy pod vlivem alkoholu nebo překračování rychlosti, si při cestě po rakouských dálnicích musíte dávat obzvláště velký pozor v okolí některých velkých měst, u kterých je pod značkou omezující rychlost umístěná ještě dodatková informace “IG-L”.

 

Ta naznačuje, že rychlost v této oblasti není snížena z důvodu zvyšování bezpečnosti provozu, ale z ekologických důvodů, protože pomaleji jedoucí vozidla by měla méně znečišťovat životní prostředí. S touto dodatkovou značkou se můžete setkat například v okolí Linze nebo na Innské dálnici mezi Kufsteinem a Innsbruckem. Zatímco standardní pokuty za překročení maximální rychlosti se pohybují na úrovní desítek až stovek EUR, při překročení rychlosti v IG-L zóně vám bude hrozit postih až v řádu tisíců EUR. Rychlost bývá navíc v těchto zónách hlídána stacionárními radary. Takže tady raději sundejte nohu z plynu.

 

Nejčastější dotazy na téma Rakousko a spaní v autě

 

  • Můžu v Rakousku spát v autě na parkovišti?

V Rakousku neexistují jednotně platná pravidla, která by spaní nadivoko jednoznačně omezovala nebo zakazovala. V některých spolkových zemích je spaní mimo vyznačená místa výslovně zakázáno, v jiných je tolerováno. Každá spolková země má vlastní pravidla pro spaní v autech a karavanech.

 

  • Jaké jsou v Rakousku pokuty za spaní v autě?

Nerespektování pravidel se vám ale může v Rakousku pěkně prodražit. Případná pokuta se může pohybovat na úrovni 5 - 500 €. Pokud se ale utáboříte v chráněné oblasti nebo národním parku, může se pokuta vyšplhat až na 14 500 €.

 rakousko_cesta_spani_na_divoko

  • Mohu stanovat v Rakousku kdekoliv?

Spolkový lesní zákon garantuje právo volného přístupu do lesů v celém Rakousku, ale stanování je zakázáno s výjimkou situací, kdy se vám k němu podaří získat souhlas majitele lesa. V Horním Rakousku, Salcbursku, Štýrsku a Vorarlbersku neexistuje výslovný zákaz táboření ve volné přírodě, ale pokud vaše tábořiště bude v chráněné oblasti, nesmíte zde přenocovat.

 

  • Mohu spát na parkovišti v karavanu nebo dodávce?

V Rakousku neexistují jednotně platná pravidla, která by spaní nadivoko jednoznačně omezovala nebo zakazovala. V některých spolkových zemích je spaní mimo vyznačená místa výslovně zakázáno, v jiných je tolerováno. Každá spolková země má vlastní pravidla pro spaní v autech a karavanech.

 rakousko_spani2

  • Kde parkovat karavan v Rakousku?

Pokud si nejste jisti místně platnými předpisy v dané spolkové zemi, je vždy vhodnější zajet do kempu nebo na oficiální stellplatz. Výměnou za zaplacený nocleh získáte kvalitní službu a většinou taky výhled na krásnou přírodu, který je srovnatelný s tím, který byste měli při kempování nadivoko.

 

  • Kam za jezery v Rakousku?


Krásná jezera najdete snad v každé spolkové zemi v Rakousku. Za návštěvu určitě stojí Neziderské jezero, Halštatské jezero, Zeller See, Achensee nebo Wörthersee.

 rakousko_jezero2

  • Kde přespat v Rakousku cestou do Itálie?

Ať už jedete do Itálie přes Villach nebo přes Innsbruck a Brenner, máte cestou mnoho možností pro bezpečný nocleh. Pokud se rozhodnete pro spaní na dálničním odpočívadle, vždy si vybírejte taková místa, na kterých je po celou noc pohyb lidí a která jsou dobře osvětlená. Ideální bude, když se postavíte mezi další dodávky a obytky, ve kterých taky spí jiní cestovatelé.

 

  • Kolik je pokuta v Rakousku za překročení rychlosti?

Pokuta za překročení rychlosti v Rakousku vyjde na desítky až stovky EUR. V případě, že jedete moc rychle v zóně, která je označená dodatkovou tabulkou “IG-L”, můžete dostat pokutu v řádu tisíců EUR.

 

  • V jakých aplikacích najít místo na přespání?

Nejrozšířenější aplikací je Park4night. S její pomocí najdete místa k parkování po celé Evropě. Najdete s ní jak kempy, tak místa ke kempování nadivoko včetně hodnocení cestovatelů, kteří tyto spoty navštívili už před vámi. K dispozici je verze zdarma. Více funkcionalit ale nabízí její placená varianta.

 

  • Jak se platí za dálnici v Rakousku?

K jízdě po dálnici v Rakousku potřebujete dálniční známku. Tu koupíte buď elektronickou nebo nalepovací. Můžete si vybrat z jednodenního, desetidenního, dvouměsíčního nebo ročního kupónu. Na některých úsecích dálnic, které procházejí přes hory, musíte počítat s dodatečným mýtem, které se platí v mýtnicích.

 

  • Kolik můžu jet v Rakousku po dálnici?

Po rakouských dálnicích můžete jet maximálně 130 km/h. Na některých úsecích je rychlost omezena v zájmu snižování ekologické zátěže provozu pro okolí.

 

  • Jak se vybavit na cestu do Rakouska?

Určitě si projděte i naše předchozí články. Hodí se vědět,  co si sbalit na spaní v autě, nebo jaké další vychytávky při cestování jako když najdete. Ještě před odjezdem se ujistěte, že víte, jak připravit své auto na spaní a pokud jedete v zimě, pak se určitě hodí pár rad o zimním kempování.

 

Závěrem

Rakousko sice není Norsko, ve kterém s autem můžete zaparkovat téměř kdekoliv, ale je to nádherná země, která láká k cestování a poznávání přírodních krás i kulturního bohatství. Stačí, abyste respektovali několik základních pravidel a nerušeně si užijete cestování po tomto státu, ke kterému máme také kulturně velmi blízko. Pokud teprve s kempováním začínáte a hledáte obytnou vestavbu do vašeho auta, určitě se nám ozvěte a rádi vám s výběrem vhodného modelu poradíme.