Spaní v Autě a Zákon: Přehled Pravidel, Omezení a Pokut

Určitě taky znáte ten pocit, který se dostaví po zimě. S příchodem jara pocítíte potřebu vyrazit na výlet do přírody. Nechcete ale trávit svůj čas v kempu. Ideálně si chcete najít místo na kraji lesa, na louce nebo u rybníka, o které se s nikým nebudete dělit a kde budete se svým obytňákem úplně sami. I my si užíváme kempování nadivoko, a proto jsme si pro vás připravili tento článek. Tentokrát to bude sice trochu více o nudných paragrafech a předpisech, ale pokud se nenecháte odradit, možná právě díky našemu článku ušetříte hezkých pár tisíc na pokutách nebo se vyhnete situacím, ze kterých byste mohli mít při cestování jen mrzení. A jako bonus vám v článku dáme tipy na super místa v Česku, na kterých můžete v autě v klidu přespat.

 paragraf_uvod

Spaní v Autě - Co Říká Zákon?

Představa spaní nadivoko je sice lákavá a kempovat tímto způsobem v Česku lze. Tato činnost prozatím není vysloveně zakázaná. Své obytné auto ale určitě nemůžete odstavit kdekoliv vás napadne. Je potřeba dodržovat platné zákony a pravidla ochrany přírody a také respektovat soukromé vlastnictví pozemků. Také je při hledání místa na nocleh nutné respektovat značky zakazující vjezd na lesní a polní cesty.

 

Problematiku přespávání nadivoko řeší hlavně Zákon o ochraně přírody a krajiny (č. 114/1992 Sb.),  Zákon o lesích (č. 289/1995 Sb.), Zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. a Zákon o obcích (č.128/2000 Sb.).

 

Zákon o ochraně přírody a krajiny

Zákon o ochraně přírody a krajiny určuje, že za konkrétních podmínek je možné v přírodě volně nocovat. Nocováním se myslí jednorázové přespání bez znaků dlouhodobého kempování. Příkladem nocování je třeba spaní pod širákem na karimatce. Ráno ale po sobě musíte uklidit všechny stopy a místo po vás musí zůstat v nedotčeném stavu.

 

Na tomto místě je určitě dobré připomenout rozdíl mezi nocováním a kempováním v obytném autě. Nocováním myslíme přespání v autě nebo obytné dodávce, při kterém nepodkládáte kola vyrovnávacími klíny, neroztahujete markýzu nebo vedle auta nerozkládáte kempovací nábytek a okolo nesušíte prádlo. Přijedete prostě na parkoviště, na kterém je povoleno parkovat a v autě přespíte a ráno zase odjedete pryč. Nikdo po vašem odjezdu nepozná, že jste tam vůbec byli. Naopak při kempování už chcete, aby vaše auto stálo rovně, a proto ho klíny nebo jiným způsobem ustavíte do roviny. Stejně tak si chcete posedět na křesílkách u stolu před autem a před slunečními paprsky chcete být chráněni markýzou.

 

kempovani_Norsko

Tohle už je bezesporu kempování. Vytáhnout židličky a další věci kolem a kempovat není možné jen tak všude. 

 

Zákon o ochraně přírody zároveň zakazuje táboření pouze na územích, na kterých platí zvláštní režim. Konkrétně se jedná o národní parky, CHKO a Národní přírodní rezervace. I těmito územími ale procházejí silnice určené pro motorová vozidla a existují zde oficiální parkoviště. Tady do hry vstupuje Zákon o provozu na pozemních komunikacích. To znamená, že pokud nebudete parkovat, resp. přespávat na parkovištích, kde je nocování značkou vysloveně zakázáno a nebudete okolo auta rozkládat kempovací nábytek a roztahovat markýzu, zákon byste tímto chováním porušovat neměli.

 

  • § 16 Zákona o ochraně přírody č. 114/1992 Sb. o ochraně národních parků konkrétně zakazuje následující:

paragraf zakon_o_ochraně_prirody

 

  • § 26 Zákona o ochraně přírody č. 114/1992 Sb. o CHKO zakazuje tímto způsobem vjezd motorových vozidel do CHKO:

 paragraf zakon_o_ochraně_prirody

A stejně tak §29 Zákona o ochraně přírody č. 114/1992 Sb. o Národních přírodních rezervacích stanovuje následující:

      paragraf     zakon_o_ochraně_prirody_29

Zákon o lesích

Podle Zákona o lesích můžete do lesů volně vstupovat, ale nesmíte do nich vjíždět motorovými vozidly, pokud se nepohybujete po pozemních komunikacích k tomu určených. Stejně tak do lesů nesmíte vjíždět, pokud vám to zakazuje značka.

 paragrafzakon_o_lesich_19

 zakon_o_lesich_20

 

Obecní nařízení a pravidla

Podle Zákona o obcích (č.128/2000 Sb.) mohou také místní samosprávy vydat vlastní vyhlášky, které mohou kempování na konkrétních místech omezovat. Obce také mohou stanovovat výše případných pokut za porušení tohoto nařízení. Vždy byste se proto měli dopředu informovat o tom, jestli v lokalitě, ve které byste chtěli přespat nadivoko, nebylo vydáno obecní nařízení, které by toto omezovalo. Pokud se například na určitém parkovišti nachází značka, která jednoznačně zakazuje parkování auta v čase od 20:00 do 6:00 ráno, určitě byste se jí měli řídit.

 

Respektování soukromého majetku

Při kempování nadivoko byste se také měli vyhýbat pozemkům v soukromém vlastnictví. Na nich můžete kempovat pouze se souhlasem vlastníka. Pokud se rozhodnete jít touto cestou, určitě můžeme doporučit službu bezkempu.cz. Jde o aplikaci, která propojuje cestovatele, kteří chtějí kempovat nadivoko s majiteli pozemků na atraktivních místech. Tato služba umožňuje legální kempování na zahradách, loukách, ve vinohradech nebo sadech soukromých majitelů.

 bezkempu

zdroj obrázku: web Bezkempu.cz

 

Jaké Jsou Pokuty Za Spaní v Autě?

V případě, že cestujete obytným autem nebo dodávkou a dostanete se do křížku se zákonem, mohou se na vás vztahovat pokuty buď za špatné parkování nebo za vjezd do přírodních oblastí. Přesná výše pokuty se může lišit v závislosti na místě a okolnostech přestupku. Obvykle se pohybuje v řádu tisíců korun. Na některých místech se však pokuta může vyšplhat až na hranici 30 000 Kč.

 

Za špatné parkování můžete na místě dostat pokutu až do výše 1 500 Kč. V případě, že se prohřešek projednává ve správním řízení, je horní hranice pokuty až 5 000 Kč. Pokud špatně parkujete dlouhodobě, můžete dostat pokutu až ve výši 25 000 Kč.

 

Při parkování mimo vyznačená místa v CHKO se řidiči dopouštějí přestupku, za který hrozí pokuta až 10 000 Kč a její výše se odvíjí od závažnosti přestupku. Pokud řidič vjede pouze pár set metrů za zákazovou značku, dostane pokutu, jejíž výše začíná na úrovni 1 000 Kč. Pokud ale vjede hlouběji do lesů nebo s autem vyjede až na vrchol, může dostat pokutu až několik tisíc korun. V nedávné době byl například medializován případ z Jeseníků, kdy na trasu spojující Červenohorské sedlo a Vřesovou studánku vjela v zimě dvě auta. Řidičům obou z nich byly uloženy pokuty 5 000 Kč a 25 000 Kč.

 

Za vjezd vozidla do lesa může být řidiči udělena pokuta až 5 000 Kč. V případě, že řidič nerespektuje značku “Zákaz vjezdu”, hrozí mu ve správním řízení pokuta až 25 000 Kč a zákaz řízení na 4 - 6 měsíců.

 

Kde Je v ČR Povoleno Spát V Autě?

Pokud chcete v České republice vyrazit kempovat s obytným autem nebo dodávkou, máte na výběr mezi místem typu placeného kempu a kempováním nadivoko. K tomu prvnímu patří nejen kempy, ale také oficiální stellplatzy a místa na pozemcích soukromých majitelů, kteří je krátkodobě pronajímají a která jsou dohledatelná prostřednictvím služeb typu bezkempu.cz. Jejich společným jmenovatelem je to, že jsou to místa, na kterých máte k dispozici určitou infrastrukturu a za jejich používání platíte. U těchto míst si můžete být jistí, že jejich používáním žádný zákon neporušujete.

 kempovani_bezkemp

Takové skvělé výhledy jsme si po ránu užívali přímo z auta a to zcela legálně. Nocovali jsme na jednom z pozemků Bezkempu.cz.

 

V České republice máte také možnost přespat na místech bez výše popsané infrastruktury. Je jich také celá řada. Obecně se jedná o parkoviště a místa v blízkosti cest, na kterých parkováním a přespáním neporušujete žádný z platných zákonů.

 

Při výběru místa na nocleh bude stačit, pokud si vyhodnotíte, jestli se v jeho případě jedná o soukromý pozemek. Tuto informaci můžete získat například na místním obecním úřadě nebo od lidí žijících v této oblasti. Pokud by šlo o soukromý pozemek, museli byste mít k přespání souhlas jeho majitele. Stejně tak musíte posoudit, jestli vjezdem na místo k přespání neporušíte zákon o ochraně přírody nebo zákon o lesích. Také při příjezdu na místo přespání nesmíte ignorovat dopravní značky zakazující vjezd na danou silnici. Pokud byste ji nerespektovali, můžete dostat pokutu.

 

V autě určitě můžete přespat na místě, které leží v CHKO. Také přes CHKO procházejí silnice a v jejich blízkosti leží parkoviště. Pokud například budete chtít přespat v Beskydech na hranici mezi Českem a Slovenskem, narazíte v blízkosti hraničního přechodu Bumbálka na parkoviště, na kterém můžete bez problémů přespat. Pokud byste ale kolem něj projeli a jeli byste hlouběji do lesa, kde byste si hledali místo k přespání, hrozí vám pokuta od ochránců přírody.

 

Stejně tak můžete najít hezká místa k přespání, která leží v rámci zastavěného území vesnic a měst, která se nacházejí v chráněných krajinných oblastech. Příkladem je třeba parkoviště v obci Dolní Bečva, která leží v rámci hranic CHKO Beskydy a které je často využíváno lidmi s obytnými dodávkami. V případě, že se rozhodnete na tomto místě přespat, žádný zákon neporušíte, protože se jedná o veřejné parkoviště s neomezeným přístupem, u kterého není umístěna žádná zákazová značka.

 deti_a_spani_v_aute

Kde si Ustlat Nemůžete?

Přespat naopak nemůžete v lesích, na soukromých pozemcích bez souhlasu majitele, v národních parcích a chráněných krajinných oblastech mimo oficiální kempy, stellplatzy a parkoviště. Při hledání místa k noclehu nesmíte také vjíždět za značky se zákazem vjezdu.

 

Rady a Tipy na Závěr

Česká republika je prozatím zemí, ve které je kempování nadivoko za určitých podmínek možné. Své obytné auto ale určitě nemůžete odstavit kdekoliv vás napadne a při výběru místa k noclehu musíte respektovat aktuálně platné zákony, obecní vyhlášky a také soukromé vlastnictví pozemků. Pokud hledáte místo pro kempování nadivoko, inspiraci a doporučení od dalších cestovatelů můžete získat prostřednictvím aplikace Park4Night, která vám na mapě ukáže nejen místa pro kempování nadivoko, ale také kempy a případně i další infrastrukturu, kterou při tomto způsobu cestování můžete potřebovat.

 

Pokud vás neláká kempování nadivoko, ani vás to netáhne do kempu, využijte službu bezkempu.cz, která propojuje vlastníky hezkých pozemků a majitele obytňáků, kteří na jejich loukách a zahradách mohou za poplatek parkovat a tábořit.

 cestovani_v_aute_spani_v_aute

Není-li ani jeden z výše popsaných přístupů pro vás to pravé ořechové, určitě si vyberete z nepřeberné nabídky českých kempů, které můžete navštívit. Jejich kvalita se postupně zvyšuje a při přespání v nich můžete mít jistotu, že vás uprostřed noci nebude budit policejní hlídka nebo ochránci přírody. Zkuste kouknout třeba na náš mini výběr kempů a tábořišť v okolí NOTENT základny.

 

Chcete-li vyrazit kempovat s vaším autem, ale zatím vám chybí ta správná obytná vestavba, podívejte se k nám, co vám umíme nabídnout. S výběrem toho správného modelu pro vaše potřeby vám rádi poradíme. Uniknout by vám neměl ani článek, kde jsme shrnuli, jak si vybrat vestavbu do auta nebo dodávky. A návod, jak připravit auto na spaní, se určitě taky bude hodit.

 

Přišel vám tento článek užitečný? Sdílejte ho se svými kamarády na sociálních sítích. Podělte se s námi také o své zkušenosti. Jezdíte v Česku nadivoko? Podle čeho si místa k přespání vybíráte? Už jste někdy dostali za kempování nadivoko pokutu?