Festival LANÝŽŮ v Livade

Slyšeli jste někdy jméno Giancarlo Zigante? Tak právě tento muž se v roce 1999 zapsal do Guinessovy knihy rekordů nálezem největšího bílého lanýže s váhou 1,31kg. A jeho jméno nese mimo jiné i mezinárodní gurmánská akce Zigante Truffles Days věnovaná jak jinak než lanýžům, která se právě v těchto týdnech koná v istrijském Livade.

lanyže_uvod_

 

Festival lanýžů v Livade: Cesta za vůní a chutí istrijského pokladu:

Kdo by si dokázal představit, že malé městečko Livade s asi 200 stálými obyvateli ležící ve stínu okouzlujícího města Motovun v srdci Istrijského poloostrova skrývá takový poklad? Ano, řeč je o festivalu lanýžů v Livade. Letošní začátek podzimu na Jadranu je obzvláště vydařený, co se počasí týče, takže pokud se sem ještě chystáte, tady jeden zajímavý tip pro vás. Festival totiž potrvá každý víkend až do konce října.

 

 

Magie lanýžů: Livade je známé jako "Mekka lanýžů" a je to právem. Každý rok začátkem podzimu se město promění v epicentrum chutí a vůní tohoto vzácného gastronomického pokladu. Lanýže jsou vyhledávány a vysoce ceněny po celém světě, a na tomto festivalu můžete ochutnat ty nejlepší. Vytříbené chutě potěší lanýžové oleje, pomazánky, sýry, ale i brambůrky, čokolády, marmelády, těstoviny - lanýžové je tady jednoduše snad úplně všechno. Takže kdo taky miluje chuť této speciální houby, přijde si tu na své. Jedno upozornění je na místě. Po všech těch ochutnávkách si buďte jistí, že neodejdete domů s prázdnou a celkem solidně si tak provětráte peněženku... Tohle určitě není výlet z kategorie low budget, protože odjet a nenakoupit si s sebou prostě nejde. 

 

Kulturní klenot: Festival lanýžů v Livade je víc než jen gastronomická událost; je to také kulturní zážitek. Nabízí se například poznávat místní řemesla spojená s lanýži. Nebo se můžete rovnou s místními hledači a jejich speciálně cvičenými psi vydat zkusit štěstí do místních lesů, kde se ty nejlepší lanýže nacházejí. Městečko se po čas trvání festivalu promění na místo, kde se setkávají návštěvníci mnoha národností a se sklenkou dobrého vína si vychutnávají lanýžové speciality. Atmosféra je tu tedy velmi otevřená a přátelská. 

Tip na cestu: Až se vydáte na festival lanýžů v Livade, nezapomeňte věnovat čas i prozkoumání Istrijského vnitrozemí. Místní festival je skvělou příležitostí, jak objevovat krásy této často opomíjené části Istrie. Tato část poloostrova nabízí místa a zážitky, na které budete dlouho vzpomínat. Doporučuji zůstat několik dní v okolí, abyste si užili vše, co tato oblast nabízí. Například cestou na festival nemůžete přehlédnout město Motovun, které se tyčí na kopci a nabízí dechberoucí výhledy na krajinu. Toto historické město je známé svým filmovým festivalem a tradičními istrijskými specialitami. Istrijské vesničky a městečka vás dozajista mile překvapí neopakovatelnou atmosférou a nádhernými výhledy. Vynechte při cestě zpět domů dálnici a zkuste se z Livade vydat směrem do Slovinska úzkými klikatými silničkami, které prudce stoupají do kopců. Nebudete litovat. Můžu vám garantovat, že výhledy po kopcovitém okolí vás okouzlí.

 

Závěrem: Pokud se termín veletrhu neslučuje s vaším kalendářem, na lanýžových specialitách si můžete pochutnat i mimo festival, stačí při návštěvě zavítat do místní vyhlášené restaurace nebo do lanýžového obchůdku. Mimochodem Zigante shop funguje i online a všechny zmiňované delikatesy si lze jednoduše objednat až domů. Myslím, že my o dárcích pro rodinu minimálně na letošní Vánoce máme asi jasno.

Tak co, inspirovali jsme vás a vyrazíte také?