SNØHETTA Viewpoint: NORSKÝ architektonický skvost

Preferujeme toulat se nerušeně krajinou a vychutnávat si výhledy tak, jak je sama Příroda připravila - rozumějte - nejsme úplně fandové rozhleden a nejrůznějších atrakcí typu stezky v korunách stromů a tak podobně. Sem tam nás ale potěší opravdu unikátní spojení vkusné architektury, která doplňuje a neruší krásnou přírodu okolo. 

 shohetta1

Pokud to máte podobně jako my, neměli byste minout návštěvu Snøhetta Viewpoint. Tato designová stavba se nachází na vrcholku Tverrfjellet v norské vysočině Dovrefjell, v blízkosti silnice E6 mezi Oslem a Trondheimem. Je součástí návštěvnického centra Wild Reindeer.

Vyhlídkový pavilon Snøhetta Viewpoint byl postaven v rámci projektu architektonického ateliéru Snøhetta, které spojuje umění, architekturu a přírodu. Architekti ze Snøhetta mají na svém kontě několik význačných projektů po celém světě. K dalších stavbám z jejich pera, které můžete v Norsku vidět, patří Opera v Oslu a Národní muzeum v Oslu. Oboje ikony norské architektury.

Tato moderní a minimalistická stavba elegantně splyne s okolní krajinou. Jejím hlavním účelem je nabídnout návštěvníkům úchvatný výhled na norskou přírodu a pohoří v okolí, včetně horských pastvin, slouží totiž jako pozorovací místo divokých sobů a pižmoňů. Uvnitř viewpoitu jsou dřevěné lavice a krb, u kterého se můžete zahřát a přes obrovskou prosklenou čelní stěnu nerušeně pozorovat okolí i když počasí zrovna moc nepřeje. Vyhlídka je otevřená od poloviny června do poloviny října a podle některých zdrojů tu přes den můžete potkat strážce a dozvědět se víc o místní fauně. My jsme přišli později odpoledne, vyhlídka byla otevřená, ale žádného strážce už jsme nepotkali. 

K vyhlídce dojdete ani ne za 30 minut loudavé chůze od záchytného parkoviště. Snadná dostupnost dělá toto místo o to víc oblíbené, proto je fajn využít dlouhých letních severských dní a vydat se sem v méně exponovanou hodinu. Nebudete litovat. A kdyby přeci jenom bylo blízké okolí stavby trochu přeplněno, stačí si poodejít na některý z blízkých okolních vršků a nerušené pozorování impozantní norské krajiny máte zaručeno. 

Na závěr pár praktických tipů z kategorie vanlife: Na parkovišti pod vyhlídkou jsou prostorné udržované toalety. Je tu ale zákaz kempování, který všichni dodržují. Přenocovat se dá na mnoha dalších pláccích vedle cesty k parkovišti, ale zrovna tato oblast nám přišla opravdu bohatá na krásné noční spoty, tak je skoro škoda zůstat v tak exponovaném místě. Dá se poodjet pár minut dál od městečka Hjerkinn a kempovat v pohodlí například v dosahu řeky. Zkuste třeba tento pohodový plácek 62.1988019N, 9.6402114E. Nebo asi o 300m dál odpočívadlo s toaletami. Případně přímo v Hjerkinnu je kemp.