Co si sbalit na spaní v autě? Průvodce výbavou na autokemping pro začátečníky

Co nevidět vyrážíte na vaši první dovolenou, roadtrip se spaním v autě a lámete si hlavu s tím, co nezapomenout doma, jakou výbavu pro spaní v autě budete potřebovat, bez čeho se cestou neobejdete a jak vlastně připravit auto na spaní? Zastavte se! Nikdo přeci nechce mít přípravy na vysněnou cestu spojené se stresem a nepohodlím. Raději si přečtěte náš článek. Za roky, kdy sami objevujeme svět tímto způsobem, jsme si hodně vyzkoušeli. Už se celkem obstojně orientujeme v tom, jaká výbava pro spaní v autě je nezbytná a co s klidem můžete nechat doma. Máme, a hlavně dáme vám tipy, s čím bude vaše cesta maximálně pohodlná. Následující řádky pomohou hlavně těm, kdo vyráží na svou první cestu se spaním v autě, ale třeba si tu šikovné informace najdou i ostřílení cestovatelé. Tak zahoďte obavy, s naším seznamem na nic důležitého nezapomenete a cestu si užijete na maximum.

spani_v_aute

Základní Vybavení Pro Spaní v Autě: Checklist Pro Začátečníky

Když to vezmeme úplně od píky, základem je samozřejmě mít to správné auto. O tom si ale napíšeme podrobněji někdy příště. Dneska se podíváme na seznam, čím auto vybavit na první cestu a přespání. Stranou nechme také to, jestli máte nebo nemáte v autě spací vestavbu. Náš seznam je pro vás aktuální, ať už spíte na vestavbě, nebo jen tak v autě.
Cestovatelský checklist-site_white

STÁHNĚTE SI NÁŠ MINI CESTOVATELSKÝ CHECKLIST A MĚJTE JISTOTU, ŽE PŘED CESTOU NIC DŮLEŽITÉHO NEZAPOMENETE DOMA

Stáhnout checklist v .pdf tady

Podložka pro spaní

Základní esencí pohodlného spaní v autě je pohodlná matrace! Tady se opravu vyplatí nešetřit. A je ve výsledku jedno, jestli budete mít matraci položenou přímo na podlaze auta, nebo na vymazlené vestavbě. Sami jsme si prošli asi typickým vývojem, kdy jsme nejdřív spali na provizorní vestavbě a na ní měli jen obyčejné karimatky.

Na druhou stranu někdy to ani jinak nešlo a alespoň za karimatky jsme byli rádi. Třeba když jsme cestovali po Islandu v autě z půjčovny a všechno, co budeme potřebovat, se nám muselo vejít do příručního zavazadla – kdo by platil za odbavené, že jo. Tehdy na nás vyšla sice zánovní, ale Octávka v kombíku, která se nám na týden stala ložnicí, kuchyní, jídelnou i obyvákem. Pro znalce – ano, je to ten model auta, který má po složení sedaček v kufru místo pohodlné roviny celkem slušný schod … Dali jsme to, zážitky nám nikdo nevezme, ale teď už máme radši více pohodlí, které nám běžné karimatky jednoduše neumí nabídnout.

Mnoho lidí volí místo karimatky ustřižený kus molitanu. To určitě také není špatné, ale také to není nejlepší. Aby si tělo v noci maximálně odpočinulo a mělo sílu na další den, potřebuje kvalitní oporu při spánku. Tu vám obyčejný levný molitan, ve kterém se budete všemožně propadat, nenabídne. Nafukovací matračky v tomto ohledu raději ani nekomentuji.

U nás vítězí kvalita v podání studené pěny, která se používá i pro každodenní spaní. Ročně toho v autě naspíme mnoho, takže jsme neváhali investovat do pohodlné matrace přesně kopírující interiér vozu a ráno se budíme vyspaní dorůžova. Nevýhodou této matrace je asi jen její váha, která je znatelně vyšší, než u molitanu nebo karimatky. V autě to ale nijak nevadí.

Bonusem určitě je, pokud je matrace skládací. Věřte mi, určitě možnost složit ji oceníte jak při cestování, tak doma při skladování. A pokud má matrace ve spodní části nepromokavou látku, tak jako to máme u matrací vyráběných pod značkou NOTENT, můžete si na ní udělat pohodlí i během odpočinku vedle auta.

Mimochodem, vhodně zvolená na míru vyrobená matrace si umí hravě poradit i s tím schodem v kufru, který u některých aut vznikne po sklopení zadních sedaček a vytvoří vám parádní rovinu na spaní.

Rada od nás zní – ušetřete si probdělé noci a bolavá záda a rovnou se podívejte po kvalitní matraci na spaní. Nafukovací lehátko nebo karimatka nikdy nebude tak pohodlná, jako kvalitní matrace na spaní. Třeba se zrovna do vašeho auta bude rozměrem hodit nějaká běžně v obchodech dostupná. Nebo si nechte vyrobit matraci na míru vašemu interiéru. Vyšperkovat ji můžete třeba i ladícím potahem v barvě auta.

 

Přikrývka

Tady to bude čistě o preferencích a celkem by mě zajímalo, kolik z vás je tým spacák a kolik tým peřiny.

Já si ráda dělám pohodlí a přiznám se, že pokud si mohu vybrat, do auta beru klasickou deku s povlečením, pod kterou spíme i doma. Asi trochu rozmazlenost, ale zkuste si to někdy a dáte mi za pravdu. Na kvalitní matraci a v peřinách se opravdu vyspíte skvěle jako doma. Má to ale svoje omezení a nezřídka proto na naše cesty sáhneme i po kvalitních spacácích.

Když jsme do cílové destinace cestovali letecky a tam pak už kempovali v autě z půjčovny, vždycky jsme vozili malinký skladný spacák (to jsme opět u té storky o příručních zavazadlech… ano, nacpali jsme tam spacák, karimatku, základní vaření i oblečení, prostě všechno. Ne, prosím, neptejte se mě, jak se nám to dařilo, sama nechápu).

Se spacákem pak často cestujeme i v našem autě, a to hlavně ve dvou případech. Zaprvé – pokud jedeme v zimě, kdy je spacák ze syntetických materiálů mnohem vhodnější s ohledem na vznik případné vlhkosti v autě. Určitě nechcete trávit noc pod studenou navlhlou peřinou. Spacák umí nabídnout větší tepelný komfort v chladném počasí. Zadruhé – když s námi jede také náš pes. Tam je důvod velmi prozaický, neboť peřinu si umí celkem slušně během noci zabrat a nepustit, ve spacáku máme jistotu, že se neprobudíme odkrytí.

Zejména během parného léta a tím spíš, pokud cestujete někam na jih, se často obejdete bez jakékoliv přikrývky, určitě se ale i v takovém případě vyplatí s sebou něco mít. Fajn jsou třeba outdoorové multifunkční deky. Většinou jsou vyrobené z podobných materiálů, jaké znáte u spacáků, takže toho i hodně vydrží. Můžete je složit do tvaru polštáře, využijete je jako deku na ležení na trávě, přehoz přes ramena při večerním pozorování hvězd nebo právě jako přikrývku na spaní. Některé z nich je možné sepnou a vznikne tím spací vak. Koukněte se třeba na značku Voited, tu jsme si oblíbili pro její mnohostranné využití doma i na cestách a vyladěný design.

Deky i spacáky jste zapomněli doma? Pak nezbývá než improvizovat. Vybalte všechny bundy a mikiny, co vezete s sebou. Podívejte se, jestli nemáte v autě nějakou erární deku, na kterou už jste skoro zapomněli, že ji vůbec vozíte, nebo zkontrolujte, zda máte v lékárničce nouzovou izotermickou folii. Mimochodem, pokud ji tam nemáte, běžte to rovnou napravit, nikdy nevíte, kdy takový malý balíček může bez přehánění zachránit život. My izotermickou folii máme pořád v batohu, který s sebou bereme na všechny výlety.

 

Polštáře

Pro někoho trochu posh doplněk na cestování, pro mě nutnost. Pokud jste na tom stejně jako já, čtěte dál. Bez polštáře se prostě nevyspím. I tato část výbavy za roky prošla svým vývojem. První, co asi člověka napadne, je pořídit si nafukovací polštářek. Vždyť je to přeci skvělé, levné, lehké a skladné. Ušetřím vám těch pár stovek. Nekupujte to. Upřímně není moc méně pohodlných věcí pod hlavu, než je nafukovací polštář. Pokud tedy z nějakého důvodu nemáte nutkavou potřebu mít celou noc pocit, jako byste hlavou leželi na lehátku do vody.

Variantou jsou menší polštářky, které ale také neuspokojí každého. Velký polštář, co máte doma v ložnici, už nemusí být praktický kvůli svému rozměru. My jsme si našli favorita někde mezi a sice máme menší polštáře z paměťové pěny, na které jsme zvyklí z domu. Opět tu nastupuje ten efekt vyspím se jak v mojí posteli. Mít s sebou můj polštář je pro mě alfa a omega. Paradoxem je, že zrovna polštáře jsou tím, co nejčastěji zapomínáme. V takovém případě opět přijdou na řadu všechny bundy a mikiny, které si poskládáme pod hlavu a taky pár nadávek, jak je možné, že jsme je zapomněli. Zase!

 Dolomity-spani_v_aute-min

Oblečení

Nebudeme se věnovat oblečení na dovolenou, to je hodně odlišné od konkrétních aktivit, ale čistě tomu na spaní. V našem případě na plné čáře vítězí merino triko s dlouhým rukávem. Jak na ty aktivity, tak právě i na spaní. Kdo nás sleduje delší dobu ví, že na cestování s oblibou nosíme merino oblečení značky Crawler. U nich na blogu si můžete přečíst, jak jsme ho kdysi testovali na treku v Himálajích. V těchto trikách také nejčastěji trávíme noci na cestách, obzvláště v horách nebo v chladnějším období jsou moc fajn. Merino je jednoduše pohodlné a v noci se chcete cítit pohodlně. Triko pak podle situace doplníme dlouhými legínami, termo spodky nebo jen spodním prádlem.

Pokud máte zmrzlé nohy, nezapomeňte si zabalit také ponožky na spaní.

A jeden trik na závěr. Oblečení na spaní si vždycky oblékáme dřív než těsně před spaním, klidně už na večerní zevlování kolem auta. Důvod je jednoduchý. Hezky si ho tím zahřejeme. Zní to možná hloupě, ale věřte mi, nechcete se těsně před spaním soukat do vymrzlých triček a pak se klepat pod peřinou nebo ve spacáku.

 

Zastínění oken

Co doma uděláte jako první, když rozsvítíte světla? Zatáhnete si, aby vám nikdo nekoukal do obyváku. To samé chcete udělat v autě. Zatáhnout si. Pro začátek jistě poslouží vyvěsit do oken ručníky nebo nějakou bundu. Je to takové nouzové řešení, když nic jiného není. Za chvíli vás ale přestane bavit, jak to pořád padá a vlastně ne moc dobře plní požadovanou funkci.

Low cost variantou pro výrobu zastínění do oken je koupit si nějaké levné karimatky nebo odrazovou termofolii za radiátory. Ty pak jednoduše vystříháte podle tvaru oken a máte hotovo. Šikovnější doplní o přísavky, aby zastínění lépe drželo. Tato varianta nestojí moc a svou funkci splní. Poptejte se v nejbližším hobby marketu po odrazové folii nebo tepelně izolační folii za radiátor. Při použití tohoto materiálu si zajistíte to, že nebude z venku vidět do auta a zároveň clony alespoň částečně poslouží přes den proti přehřívání auta.

TIP: S předním sklem si nedělejte starosti, častokrát bohatě poslouží použít clonu proti námraze, kterou za pár korun koupíte v každém moto obchodě nebo na benzinkách.

Pokud ale hledáte něco trochu víc sofistikovaného, podívejte se po kvalitní vícevrstvé termo folii, která je určena přímo na výrobu clon do oken. Kvalitní sedmivrstvý sendvič materiálů nabízí oproti předešlým řešením bezkonkurenční komfort, a to jak tepelný, kdy nepustí v létě teplo do auta a v zimně zase teplo z auta ven, tak i ten zvukový.

Takový sendvič už totiž umí docela efektivně tlumit zvuky přicházející zvenčí. Materiál seženete třeba ve formě kompletního DIY kitu, ve kterém je mimo samotné termofolie také další příslušenství pro výrobu vlastních clon. Případně je možné pořídit si už hotové clony komplet na všechna okna i s praktickým obalem. Jakmile jednou vyzkoušíte, jaké pohodlí nabízí toto řešení, dáte mi za pravdu, že alternativní low cost řešení z karimatek už nebudete chtít.

 

Osvětlení

Vedle dříve zmiňované izotermické folie nikdy z batohu nevyndáváme ani spolehlivou čelovku. Nejenom, že nás to už několikrát vytáhlo z bryndy, když jsme setměli někde daleko od cíle, ale zároveň nám vždy řešily svícení v autě nebo vedle auta. Kvalitní čelovka je určitě další kousek výbavy, do kterého se skutečně vyplatí investovat. Bude vám mnoho let dobře sloužit při všemožných situacích. My nedáme dopustit na ty od Petzlu, ale na trhu je i spousta dalších velmi dobrých čelovek.

Nicméně občas i čelovka umí být otravná a hledáte nějaké statické osvětlení. Pro pobyt venku okolo auta mohou dobře posloužit baterky s magnetem, které tak jde jednoduše „přimagnetujete“ na karoserii auta.

My jsme trochu větší romantici, a proto s sebou vždycky vozíme svíčky – určitě znáte ty mnohahodinové ve skleněných obalech třeba z Ikea. Zapálíme si jednu nebo dvě při večeři nebo když jen tak vysedáváme před autem a užíváme si příjemnou atmosféru, kterou žádné světlo na baterky nevykouzlí. Samozřejmě tady se bavíme pouze o svícení venku mimo auto. V žádném případě nikdy nezapalujte svíčky uvnitř auta. Rozumíme si, že jo?

V našem autě jsme šli se svícením trochu dál a dodělali jsme si tu nezávislé osvětlení interiéru a kufru, které má dokonce přes dálkové ovládání regulovatelnou intenzitu osvětlení. To je mega praktické nejen při kempování. Tohle světlo využíváme často i při běžném provozu auta. Už se ale bavíme o větší úpravě interiéru auta.

Ale jedna věc tomuto světlu chybí a sice možnost přepnout do spektra bez modré složky. Protože doma dbáme na světelnou hygienu, i na cesty s sebou vozíme přenosnou lampičku s červeným světlem, které neobsahuje modrou, večer rušivou, složku světla.

TIP: zapomněli jste si vzít cokoliv na svícení? Nezoufejte, vsadím se, že s sebou máte mobil a snad každý má zabudovanou svítilnu, která vám v nouzi určitě poslouží.

 spani_v_aute_v_zime2

Energetické zdroje

Mobily, ale i zmíněné čelovky a lampičky, případně foťáky, drony nebo notebooky jsou asi nejčastější žrouti energie na cestách. Většinou i když jedeme jen na víkend, řešíme nutnost dobíjení. Jako první možnost jsou již integrované zásuvky v interiéru auta. Velmi pravděpodobně jich tam budete mít i vy. Pak je jen potřeba myslet zavčasu na potřebu dobíjet baterky a připojit elektro zařízení ještě během jízdy. Nejčastěji takto řešíme dobíjení právě mobilů.

Na delší cesty nám nikdy nechybí powerbanka jako záložní zdroj energie opět hlavně pro mobily. Tady si jen dejte pozor na její kapacitu. Trh je plný powerbank, které vám nenabijí telefon ani na 50 %, natož opakovaně. Vyplatí se podívat po nějaké více kapacitní.

Variantou je nabíjet přes solární nabíječky. S tímto nemáme ještě osobní zkušenost, proto neporadím žádné triky a tipy. Podívat se ale můžete po nejrůznějších přenosných zařízeních, u kterých je výhoda, že je můžete nasměrovat vždy tak, abyste dostali maximální solární zisky. Případně, pokud se nebojíte zásahů do auta, pak se nabízí poohlédnout se po solárním panelu na střechu auta. Nebo rovnou po externí baterii, jako to máme my, či ostrovním systému. Tady už se ale trochu dostáváme do mnohem vyšší cenové kategorie a spíš do sekce vanlife pro pokročilé. 

Rada od nás – nezapomeňte se před odjezdem ujistit, že máte nabíjecí kabely kompatibilní právě s vaším zařízením a energetickým zdrojem. A pokud nemáte žádné ze zmiňovaných vychytávek, nezoufejte, dobíjet se dá všude možně. Třeba během návštěvy restaurace, na benzince, v kempu, v informačním centru … Příležitostí budete mít víc než dost.

 

Jídlo a pití

V prvé řadě je potřeba si ujasnit, jestli se budeme stravovat na cestě sami, nebo využijeme místní možnosti. Já mám nejradši kombinaci obojího. Mít v zásobě něco svého totiž dává větší volnost jet a být, kde se vám zrovna chce. Na druhou stranu je víc než fajn poznávat místní gastronomii a komu by se pořád chtělo vařit a umývat nádobí, že jo.

Ať tak nebo tak, vždycky s sebou vozíme 12l kanystr s vodou, vařič a kartuše, sadu hrnců, pánvičku, vařečku, základní nádobí jako talíře, příbory, hrníčky. Prostě opravdu takový ten základ. Z potravin vždy máme v zásobě oblíbený čaj a šumáky do vody, sklenici s rýží, těstoviny, zavařené maso, konzervu tuňáka. Po cestě dokupujeme čerstvou zeleninu, pečivo a vajíčka (ano, míchaná vajíčka ke snídani musí být i při cestování). Nechybí sůl a základní koření a sklenice s medem.

Tohle je takové naše minimum, které máme vždy zabalené a jsme schopni z něho řešit taková ta nouzová rychlojídla klidně někde na dálničním odpočívadle, nebo když se nám nechce zrovna rozdělávat gril, nebo jít do místní restaurace.

A když jsme opravdu líní cokoliv připravovat, ale zároveň se potřebujeme pořádně najíst, vždycky s sebou vezeme pár porcí Adventure Menu přesně pro tyhle případy.

Pokud mám být upřímná, tak samozřejmě nikdy nechybí pár neřestí typu plechovky piva nebo lahev vína. Za tímto účelem s sebou totiž vozíme i speciální skládací sklenice na víno a vývrtku. I tady ale nejraději ochutnáváme, co nabízí místní pivovary a vinařství.

Rada od nás – určitě si nezapomeňte vzít s sebou nějakou cestovní lahev na vodu. Balené vody prakticky nekupujeme ani doma ani na cestách, rádi se spoléháme na místní zdroje. Třeba v Alpách kolikrát narazíme na opravdu výbornou místní vodu.

 

Dobrá nálada a společnost

Tímhle bodem jsme možná měli začít, jelikož nic víc vlastně s sebou nepotřebujete. Jak se říká, problémy neexistují jsou to jen absence řešení a řešení se s úsměvem na tváři a správným parťákem po boku hledá vždycky nejlíp. Mohla bych vyprávět, jaké všechny zdánlivě nepostradatelné věci jsem kdy před odjezdem zapomněla doma nebo ještě lépe – ztratila při cestě. Jaké různé šlamastiky, na které se nejde připravit, jsme museli řešit. A nejlépe vždycky fungovalo zachovat klid, zasmát se tomu a prostě se nějak přizpůsobit. Kolikrát pak vznikají ty nejlepší zážitky.

 deti_a_spani_v_aute

Vychytávky pro spaní v autě

Základ bychom měli, spaní v autě vás chytlo, tak je na čase poohlédnout se po něčem, co posune spaní v autě na další level? Podívejte se na tyto tři vychytávky pro ještě lepší spánek v autě.

  • Vyrovnávací klíny pod kola

Rovina je hlavní ingrediencí pohodlí. A určitě se nebavíme o té nakloněné. Kutálet se v noci na jednu stranu řadíme hodně vysoko v seznamu otravných zážitků na cestách. Ne vždy se dá ale zaparkovat pěkně na rovině. Ani to, že zrovna spíte v kempu není záruka roviny pod autem. Tohle umí skvěle řešit sada vyrovnávacích klínů. Podle charakteru daného místa je umístíte pod jedno nebo dvě kola vašeho vozu, najedete na potřebný stupeň a máte vyhráno. Je to jedna z věcí, kterou jsme dlouho považovali za zbytečné krámy do auta. Jak hodně jsme se pletli.

  • Větrání do okna

Na spaní vždycky necháváme pootevřená přední okénka. Prostor v autě je malý a rychle se vydýchá, je nezbytné zajistit si přísun čerstvého vzduchu. Pomůžete tím i předcházet vzniku nadměrné vlhkosti v autě. Skvělou vychytávkou pak je i větrání do zadního okna, mezikus, který zavřete do výklopného okna zadních dveří. Výhodou je, že vznikne příjemná ventilační mezera a zároveň lze auto bezpečně uzamknout. Pokud vaše auto nabízí doplnit výbavu o tuto možnost, neváhejte.

  • Topení

Už jsme vám vyprávěli ten zážitek o kempování v Západních Tatrách, kdy teplota v noci spadla téměř k –20°C? Zvládli jsme to, ráno na sluníčku jsme rozmrzli my, voda v lahvích i snídaně. Ale kdybychom už tenkrát měli nainstalované to nezávislé topení, které tou dobou už pár měsíců čekalo doma zabalené v krabici, bylo by to příjemnější. Pokud chcete opravdu posunout spaní v autě na další level a zajímá vás, jak spát v autě v zimě, investujte do externího topení.

Více o těchto, a ještě dalších vychytávkách pro spaní v autě pro pokročilé si přečtěte v dalším článku.

 spani_v_aute_v_zime

Nejčastější chyby: čeho se vyvarovat

  • Žádná logická organizace vybavení

Mít přehled, kde, co mám, ušetří spoustu rozčilování. Prostor v autě je relativně malý, tak o co jde, tady se nic ztratit nemůže, chtělo by se namítnout. Opak je ale pravdou. S čím menším prostorem pracujeme, tím promyšleněji by měly být naše věci sbalené. Věřte mi. Podívejte se, co všechno máte v plánu si vzít s sebou a než začnete věci nosit do auta, zamyslete se, kdy, co a za jaké situace budete používat. V této logice pak věci skládejte do skupin a do úložných prostorů. Není větší otrava, než neustále přerovnávat tam a zpátky to, co budete potřebovat až na konci cesty, a složitě se dostávat k věcem denní potřeby. Takže zabalte si své věci v logických skupinách a hlavně – vždy vše vracejte na své původní místo, ať si udržíte ve všem přehled. S uspořádáním oblečení nebo výbavy vám pomůžou třeba cestovní kompresní obaly

  • Příliš mnoho věcí s sebou

Tento bod hodně souvisí s tím předchozím. Po pár cestách sami uvidíte, jak málo toho opravdu potřebujete. A čím míň věcí, tím méně starostí, rovnání, přehrabování … Rozmyslete si, co opravdu budete potřebovat a snažte se zabalit si spíše multifunkční věci, které využijete častěji a na více způsobů. Pokud se bavíme o oblečení, hodně v tomto smyslu pomůže vybudovat si cestovatelský kapsulový šatník. Naučte se po každé cestě proškrtat si seznam o věci, které jste vezli, ale vůbec nepotřebovali, a naopak hned za dobré paměti si poznamenejte všechno, co vám doopravdy chybělo. Takto se postupně vypracujete k perfektnímu osobnímu cestovatelskému checklistu. Jako základ můžete použít ten náš a postupně ho upravovat podle svých preferencí.

  • Špatná volba místa na spaní

Příliš kopcovitý terén, příliš frekventované a hlučné místo, příliš blízko vody, která by se za deště mohla rychle zvednout, příliš větrné místo … a taky místo, ze kterého máme z nějakého důvodu zvláštní pocit. Ano, pokazit se toho dá hodně. Najít pohodové místo na spaní někdy může být docela boj, pokud máme štěstí, tak naopak potkáváme jedno lepší než druhé. Nezapomeňte také, že různé země mají svá legislativní omezení pro spaní nadivoko. Pokud jedeme na místo, které neznáme, vždycky je lepší mít možnost si ho prohlédnout již během dne za světla, ať máme možnost ho dobře vyhodnotit a až poté se sem vrátit ideálně již za soumraku. Přes všechno vybavení se v autě dobře vyspíme pouze pokud se budeme cítit v bezpečí. Spaní v autě rozhodně není jen o tom, že budeme nadivoko přespávat někde na kraji lesa. Naopak. Využít služeb kempu je často fajn (někdy i nutnost, třeba pokud se pohybujeme v národním parku). Proto mějte alespoň trochu povědomí o legálních místech pro přespání v okolí.

  • Nutkání striktně se držet plánu 

Mít plán je fajn, ještě víc fajn je se na něj vykašlat. Nestresujte se tím, že je úterý podvečer a vy jste ve středu ráno podle plánu měli nastupovat na ferratu skoro 500 km daleko. Užívejte si té svobody, kterou vám cestování a spaní v autě nabízí. Líbí se vám v místě, kde zrovna jste? Zůstaňte tam. Nic vás tu neoslovilo? Jeďte dál. Nejste vázaní na předem zabookované ubytování, můžete kdykoliv popojet třeba o údolí vedle, pokud tam hlásí lepší počasí. Je fajn mít před cestou hrubou představu o tom, co bychom chtěli vidět, nebo pár top míst, která určitě chceme navštívit, ale stejně cestou určitě objevíte mnohem víc zajímavá místa, o kterých jste neměli ani tušení a plán se rozpadne. Teda lépe řečeno – sám se rozvine do ještě mnohem lepšího plánu, který byste doma od počítače nikdy nevymysleli.

cestovani_v_aute_spani_v_aute

Tipy a rady na závěr

Pokud bychom měli dát jen jednu radu pro cestovatele – autospáče začátečníky, která vydá za všechny, byla by to tato: Prostě vyrazte a hlavně – užijte si to! Držte se hesla, že co nemáte, to jednoduše nepotřebujete. A kdyby šlo do tuhého, nikdy není problém prakticky kdykoliv a kdekoliv chybějící věc dokoupit. A hlavně – chovejte se zodpovědně, ať místo, kde jste zůstali přes noc po vašem odjezdu vypadá stejně nebo ještě lépe, než když jste přijeli.

 

 

Přidejte se k nám ...

Tak co, taky už se vidíte, jak si užíváte tu pohodu na cestách, objevujete nová místa, píšete do svého cestovatelského deníku jeden skvělý zážitek za druhým a s nadšením po svém návratu vyprávíte kamarádům, co všechno jste zažili, zatímco už přemýšlíte, kam vyrazíte příště? Skvěle, třeba se zrovna s vámi potkáme někde na cestách. Rádi uslyšíme vaše zážitky a rádi se také necháme inspirovat vašimi zkušenostmi. Nebo se s námi o ně rovnou podělte, pošlete nám zprávu nebo přidejte komentář pod článek na sociálních sítích a dejte nám vědět, co jako základní výbavu vozíte vy.

Máte ve svém okolí někoho, kdo zrovna tuhle otázku řeší? Tak mu tento článek pošlete, nebo ho rovnou sdílejte na svých sítích a šiřte inspiraci mezi své přátele.

A v neposlední řadě, určitě nezmeškejte naše další články, kde se s vámi dělíme o rady, tipy a triky. A víte co? Pro jistotu rovnou běžte na náš Facebook nebo Instagram a dejte tu odběr, budete tak mít jistotu, že vám nic neunikne.