10 Nejlepších vychytávek na spaní v autě - Pro kvalitní a pohodlný spánek na cestách

Cestování a spaní v autě je o zážitcích. A ty zážitky mohou být mnohem pohodovější, pokud s sebou máte tu správnou výbavu. Tady jsme si pro vás připravili další vychytávky pro spaní v autě, které sami používáme. Buďme upřímní, jsou to věci, bez kterých se určitě napoprvé obejdete, i my jsme si k většině z nich našli cestu až časem, protože jsme se sami sebe snažili přesvědčit, že je přeci nepotřebujeme. Ale věřte mi, časem určitě budete chtít něco víc, něco, dodá nocím na kolech víc pohody. Obzvláště, pokud jezdíte na delší cesty, nebo vás od spaní v autě neodradí pohled do kalendáře.

Takže pojďme na to, připravte se na deset skvělých vychytávek, které posunou váš zážitek zase o kus dál.

couple_in_car 

 

10. Externí baterie

Nabíjení z autobaterie během jízdy není komfortní a powerbanka nestačí vašim potřebám? Co teď? Řešením je vybavit auto externí baterií. My máme například LiFePO4 baterii, kterou jsme schovali pod sedadlo spolujezdce. Baterie má kapacitu 100Ah, a proto z ní můžeme nabíjet opakovaně několik spotřebičů najednou a k tomu nám řeší i zdroj energie pro externí topení v autě. Baterie je propojená s alternátorem a DC/DC nabíječkou, proto když je potřeba, její dobití je otázkou pár desítek ujetých kilometrů a zase máme energie na rozdávání. Instalace baterie ale znamenala menší zásahy do vozu, které ne každý je ochotný absolvovat. Cena této úpravy se může pohybovat od jednotek po desítky tisíc korun, v závislosti na použitých komponentech.

Pokud bychom řešili zdroj energie znovu, bez debat bychom sáhli po akumulátorové elektrocentrále např. od firmy EcoFlow. Jeho variabilita a šíře využití je za nás bezkonkurenční a vyjmenovat všechny výhody a detaily by zabralo na celý další článek. Jako největší výhodu vidíme velmi rychlé dobíjení z elektrické sítě to, že tato baterie je pohodlně přenosná a není tak vázaná pouze na použití v konkrétním autě. Navíc bychom se zřejmě obešli bez jakýchkoliv zásahů do karoserie vozu. K tomu ještě dodám, že celkově ostrovní systémy jsou nám vcelku sympatické, a proto EcoFlow bude určitě cesta, kterou půjdeme při stavbě nové dodávky.

 

9. Skládací rychlovarná konvice

Kolikrát jsme si už posteskli, když jsme se vrátili třeba z celodenního výšlapu na skialpech, jak by se hodilo si během převlékání uvařit oblíbený čaj a po cestě domů si ho v pohodě popíjet. Co o to, nebyl by problém vytáhnout vařič, kartuši nějaký ešus nebo jinou nádobu a ohřát vodu, to se nám ale nikdy nechtělo. Už je to prostě moc úkonů, které jsme byli, přiznejme si bez okolků, líní absolvovat, navíc často v mrazu, unavení po celém dni, kdy už se spíš vidíme ve vyhřátém autě na cestě domů. Až jsme objevili, že trh nabízí skládací rychlovarné konvice.

Po delším hledání jsme narazili na ideální poměr požadovaných parametrů. Neměli jsme totiž zrovna malé nároky.  Cena-objem-příkon-skladnost. Máme nakonec variantu s příkonem 750 W, která má i skládací rukojeť, což je perfektní pro minimalizování místa při přepravě. Objem konvice je 0,6L, takže tak akorát na dva až tři hrníčky čaje. Voda uvařená taky za chvíli. Za málo peněz (dá se pořídit okolo 400Kč) hodně muziky. Díky příkonu 750 W si konvice skvěle rozumí s naší baterii a měničem napětí na 230 V, které v autě máme. Vaříme totiž z ní přímo v autě kdekoliv a kdykoliv se nám zachce.

Samozřejmě pokud jsme někde v kempu nebo u zdroje elektřiny, není problém ji použít kdekoliv je zásuvka na 230 V. Ještě před pár lety bych si pomyslela něco o rozmazlenosti, dneska na naši konvici nedám dopustit.

 

8. Otočná konzole předních sedaček

Pokud bychom měli jmenovat jednu věc, která vám z auta udělá pohodlný obytňák a nebyla by to naše vestavba ani podium, pak jednoznačně otočná konzole na předních sedačkách. Rotační mezikus, který se nainstaluje mezi bázi sedačky a sedačku samotnou totiž umí vykouzlit v autě tolik místa, že ani nebudete věřit.

Otočné konzole umožní otočit sedačku sedadlo o 180°, tedy proti směru jízdy a tím vznikne ve voze parádní prostor tam, kde předtím zavazelo opěradlo sedadla. Vy si tak můžete pohodlně posedět s výhledem do celého vozu. Konzoli je možné nainstalovat jak na sedadlo spolujezdce, tak i na sedadlo řidiče.

V naší Toyota Proace Verso používáme konzoli zatím pouze na straně spolujezdce. Při cestování 2+pes nám to tak bohatě stačilo a sedadlo řidiče většinou sloužilo jako odkladiště všeho možného, co zrovna nemělo své místo. Teď při upgrejdu na 2+1+pes už bude i druhá konzole hodně na zvážení.

otočná_konzole

Při výběru konzole budete zřejmě omezeni typem vozu, který vlastníte. Obecně se konzole nevyrábí na všechny vozy, ale pokud zrovna pro ten váš vůz dostupné jsou, jděte do nich, budete nadšení.

Pár rad, jak vybrat tu správnou: Konzole by měla být bytelná. Nikdo se nechce na sedadle během jízdy kývat a poslouchat nějaké skřípění a vrzání. Mimo to, že je to krajně protivné, je to i nebezpečné. Navíc – uvědomte si, že konzole drží sedadlo, na kterém cestujete a při případné nehodě tak musí zvládnout sedadlo i s vámi udržet.

Je proto vhodné se při nákupu zaměřit i na aspekt bezpečnosti a vybírat mezi konzolemi, které prošly zkušebnou, jsou určeny přesně pro váš typ vozidla a jejich výrobce k nim tedy má potřebné výsledky testů a homologace. Na trhu včetně bazarů a různých inzercí lze koupit podstatně levnější konzole, které mohou být sice spolehlivě funkční, nicméně byste se s nimi mohli dostat do problémů, ať už v případě nehody a pojistné události nebo například u STK.

Určitě vás v této souvislosti taky napadlo, zda je nutné konzoli zapisovat do technického průkazu vozu. Tak tady pro vás máme dobrou zprávu – nemusíte, nic takového zákon neukládá a Ministerstvo dopravy nevyžaduje. U homologovaných konzolí musí být pouze přesně dodržen postup montáže, který při koupi této konzole dostanete.

A pozor je důležité upozornit, že žádná otočná konzole předních sedadel není určena k používání během jízdy! Za jízdy musí být sedadlo vždy zaaretované ve správné poloze po směru jízdy. Jinak riskujete vážné ohrožení zdraví i života vás i ostatních.

 

7. Vyrovnávací klíny pod kola

Rovina je hlavní ingrediencí pohodlí. A určitě se nebavíme o té nakloněné. Kutálet se v noci na jednu stranu řadíme hodně vysoko v seznamu otravných zážitků na cestách. Ne vždy se dá ale zaparkovat pěkně na rovině. Ani to, že zrovna spíte v kempu není záruka roviny pod autem. Tohle umí skvěle řešit sada vyrovnávacích klínů. Podle charakteru daného místa je umístíte pod jedno nebo dvě kola vašeho vozu, najedete na potřebný stupeň a máte vyhráno.

Je to jedna z věcí, kterou jsme dlouho považovali za zbytečné krámy do auta. Jak hodně jsme se pletli. Ano, dá se to řešit tím, že prostě budete tak dlouho vybírat místo a popojíždět autem do ideálního úhlu, než skoro rovinu najdete. Nebo budete na místě hledat všemožné kameny, kmeny, kusy všeho možného, abyste si kolo provizorně vypodložili. Opravdu se ale chcete na dovolené zdržovat zrovna tímhle? Nechcete. Nám celkem trvalo si to přiznat, tak nedělejte stejnou chybu a raději těch pár stovek investujte hned.

vyrovnavaci_kliny

Klíny pod kola se dají pořídit v mnohých provedení. Plastové, vzduchové, nízké, vysoké … Zkuste kouknout třeba na tyhle, ty jsou šikovně univerzální. Doplnit je můžete i o praktickou tašku, kam často špinavé klíny od bláta schováte.

Při výběru si vždy dejte jen pozor na jejich nosnost, ale pokud jezdíte osobním autem nebo dodávkou, tak byste se neměli dostat do potíží s výběrem.

 

6. Červené světýlko

Téma světelné hygieny se poslední dobou konečně začíná dostávat do širšího povědomí. I my už si pár let dáváme pozor, jakým světlem a kdy doma svítíme, a tak bylo celkem přirozené, že jsme tento náš návyk přenesli s sebou i na cesty. Má to hned několik výhod. Pokud pominu tu hlavní a sice, že červené světlo neblokuje vyplavování spánkového hormonu, takže se vám bude lépe usínat i spát, v souvislosti s kempingem oceníte třeba i to, že jednoduše ze své podstaty není tak ostré, jako běžné světlo třeba z čelovky nebo baterky. Nebudete tedy na sebe tolik upozorňovat své okolí.

Červené světlo se tedy hodí i v situaci, kdy uprostřed noci potřebujete něco najít v autě, nebo si odskočit, a přitom si posvítit na cestu a zároveň nerušit světlem zbytek posádky. Neocenitelný pomocník je nejen na cestách pro rodiče, kteří v noci vstávají ke svým ratolestem.

Perfektně se za tímto účelem hodí lampička od firmy Jako dřív, která je originálně určená na čtení, ale svým výkonem parádně posvítí mnohem dál než jen na stránky knihy. Je vybavená klipem, takže ji připnete v autě kdekoliv, kde je to zrovna potřeba. Směrově nastavitelný krk lampičky pak pomůže nasměrovat světlo přesně tam, kde je potřeba.

 

5. Organizéry na věci

Už jste četli náš článek o tom, co si sbalit na spaní v autě – verzi pro začátečníky? Tak jste se určitě v sekci, čeho se na cestách vyvarovat dočetli, že jednou z těch nejčastějších chyb je špatná nebo dokonce žádná logická organizace sbalených věcí. Vřele doporučujeme na této části zapracovat.

Nám se v autě osvědčily kapsáře do oken. Respektive používáme bytelný kapsář, který jsme si koupili v Německu, a to pouze do jednoho zadního okna a zatím nám to tak bohatě stačilo. Je to šikovné na zabalení věcí, které mají být hned po ruce. Na víkendové výlety si do něho zvládneme zabalit většinu oblečení pro dva lidi. Na delší cesty pak většinou slouží na věci, které chceme mít uvnitř auta po ruce večer před spaním nebo hned ráno po probuzení.

Je ale potřeba počítat s tím, že pokud je kapsář hlubší a zasahuje do interiéru, pravděpodobně se pak budete potýkat s tím, že bude trochu pracnější manipulace s matraci, jelikož se jí v pohodlném rozložení bude plést právě váš kapsář. Zvažte tedy toto před jeho nákupem.

Pro organizaci věcí na cestách jsou také skvělé malé textilní organizéry různých velikostí. Do jednotlivých organizérů si můžete zabalit třeba všechna trička, do druhého pak kalhoty atd. Nebo se balit tematicky, kdy v jednom organizéru budete mít třeba vybavení nebo oblečení na určitý sport, ve druhém věci na převlečení na spaní a v dalším pak třeba outfit do města nebo k vodě. Nemusíte se pak přehrabovat ve spoustě věcí, ale vždy jen rychle sáhnete po konkrétním balíčku a je to.

Tento tip určitě využijete nejenom během vašich vanlife dobrodružství, ale i při backpackingových výletech nebo v běžném životě.

 

4. Aplikace park4night

Základní aplikace všech autospáčů a přesto se nestačíme divit, kolik lidí o ní ještě neslyšelo. Aplikace park4night skvěle poslouží při hledání místa na přespání. Je plná tipů na oficiální kempy, tábořiště, šikovná parkoviště nebo i parádně zašité plácky na kraji lesa. Stejně tak tu můžete vyhledávat zdroje pitné vody, výpustě šedé vody, veřejné sprchy, prádelny apod. U jednotlivých míst často najdete komentáře těch, kdo se tu zdržovali, reálné fotky a doporučení.

Používat ji lze v bezplatné verzi, která přinese mnoho služby. Za menší poplatek si lze dokoupit placenou verzi a získat tak přístup k dalším možnostem vyhledávání, a hlavně k těm nejlepším místům na spaní, která mohou být v bezplatné verzi skrytá. Aplikace je dostupná pro Android i iOS.

Při jejím používání ale platní okřídlené důvěřuj ale prověřuj. Přidávat místa může každý, kdo má v apce účet. Často tu proto narazíte na tipy na místa, na kterých jsou ale ve skutečnosti umístěné cedule se zákazem. Proto se opravdu vyplatí číst komentáře, kde na to ostatní nezřídka upozorňují.

Zároveň je to trochu tenký led, pokud ji plánujete využít v zemi, kde je volné kempování zakázáno a vy zrovna nemíříte do kempu. Stejně tak jako vy si v ní totiž oblíbené spoty na spaní vyhledávají i strážci zákona. Skvěle ale posouží i jako přehled referencí kempů v okolí.

Na našich cestách využíváme tuto aplikace pravidelně. Zatím jsme si vždy vystačili s bezplatnou verzí. Často ji použijeme jen jako inspiraci, jak to v okolí se spaním vypadá, nebo právě jako zdroj referencí blízkých kempů. Hodně ji kombinujeme s Mapy.cz, kde si tipujeme místa na spaní, když máme víc času na hledání a s park4night pak výsledky „konzultujeme“.

Nezřídka se stane, že ty nejlepší místa najedeme úplně náhodou bez apky. Nebo naopak vybrané místo po příjezdu není úplně ok, tak pak zapínáme nejčastěji leteckou mapu na Mapy.cz a tipujeme lepší zašívárny takto.

Ale opravdu neocenitelná se pro nás stává typicky za situace, kdy jedeme nějaký dlouhý přejezd po dálnici pozdě do noci a unavení chceme co nejdřív někde ideálně v klidu a tichu zastavit a přespat do rána. Pak většinou není energie ani nálada na zkoumání okolí a vybírání místa na vlastní pěst. To se pak opravdu hodí pomocník, který nás rychle nasměruje, kde z dálnice sjet a mít možnost si tu v klidu odpočinout.

 

3. Větrání a deflektory

Na spaní vždycky necháváme pootevřená okna. Prostor v autě je malý a rychle se vydýchá, je nezbytné zajistit si přísun čerstvého vzduchu. Pomůžete tím i předcházet vzniku nadměrné vlhkosti v autě. Skvělou vychytávkou pak je i větrání do zadního okna, mezikus, který zavřete do výklopného okna zadních dveří. Výhodou je, že vznikne příjemná ventilační mezera a zároveň lze auto bezpečně uzamknout. Pokud vaše auto nabízí doplnit výbavu o tuto možnost, neváhejte, nejen v létě si budete tuhle malou vychytávku hodně pochvalovat, slibuju.

S tím souvisí i deflektory, které jsme si nainstalovali na přeních oknech – nenápadný kousek výbavy v ceně kolem 1000Kč, který seženete na většině moto e-shopech. Vyrábí se samozřejmě vždy na konkrétní model vozu. Při spaní, aby vzduch uvnitř vozu dobře cirkuloval, necháváme trochu pootevřená přední okna. Pokud začne v noci pršet, vytvoří deflektory nad otevřeným oknem malou stříšku a nenaprší nám tak do interiéru.

 větrání_zadní_okno2  větrání_zadní_okno

2. Topení

Už jsme vám vyprávěli ten zážitek o kempování v Západních Tatrách, kdy teplota v noci spadla téměř k –20 °C? To jsme takhle jednou v březnu vyrazili na skialpy k sousedům. Přijeli jsme v noci s plánem přespat na parkovišti pod střediskem. Byla to krásná jasná noc a jak jsme stoupali výš a výš, přibývalo sněhu, ubývalo teploty a než jsme dojeli na místo, teplota ukazovala naše zatím asi nocovací minimum.

Zvládli jsme to, ráno na sluníčku jsme rozmrzli my, voda v lahvích i snídaně. Ale kdybychom už tenkrát měli nainstalované to nezávislé topení, které tou dobou už pár měsíců čekalo doma zabalené v krabici, bylo by to příjemnější.

Pokud chcete opravdu posunout spaní v autě na další level a zajímá vás, jak spát v autě v zimě, investujte do externího (nezávislého) topení. Zvýšíte si komfort při chladných nocích, výrazně tak prodloužíte kempingovou sezónu, protože s topením, který vám vyhřeje během noci interiér na požadovanou teplotu můžete jezdit celoročně bez ohledu na počasí.

Určitě znáte značku Webasto, která celkem dominuje trhu. My jsme nakonec zvolili Autotherm Planar a jelikož pro to máme své možnosti, tak instalaci svépomocí, tedy jsme výrazně ušetřili na nákladech.

Vybavit auto externím topením totiž není úplně levná sranda a snadno se dostanete k částkách přesahující i 50tis Kč (samozřejmě s levnějšími méně kvalitními komponenty i podstatně méně). Samotné topení máme umístěné ve vlastním custom držáku, a to venku pod autem. Někdo volí i varianty v interiéru například pod sedadlem řidiče nebo spolujezdce. Do interiéru máme vyvedený nenápadný výduch teplého vzduchu a sání. Na sloupku řidiče subtilní ovládací jednotku.

Ano, instalace si vyžádala své zásahy do karoserie i interiéru vozu. Jedná se o naftové topení, tedy jsme museli vytvořit přívod z palivové nádrže auta, nechat navrtat palivovou nádrž, odkud vede hadička, kterou si topení bere palivo pro své fungování. Zároveň je napojené na externí baterii, o které jsme již psali. Celonoční topení na nějakých +18 °C si vezme přibližně 10 % baterie a zanedbatelné množství nafty. Za nás velká spokojenost, která vystřelila komfort našich cest hodně vysoko. Ono neprobouzet se už několikátou noc s omrzlými nosy, ale vyspinkaní do růžova, je hodně znát.

 

1. Ikea váleček nebo rovnou vysavač

Teď se prosím nesmějte, ale Ikea váleček na chlupy je něco, co v našem autě nemůže nikdy chybět. Skoro bych řekla, že se kolikrát stává klíčovým prvkem výbavy 😊 A rychlou záchranou nejen na dovolené. Kdo taky cestuje se psem, ten se mnou určitě souhlasí (a soucítí zároveň).

Během našich cest v autě doslova žijeme – cestujeme, jíme, spíme, vegetíme. Firma, co se nám stará o detailing z nás má určitě radost, když tam auto třeba po dvou týdnech na cestách přivezeme. Chuťovka z venku i zevnitř. Hlavně ten pes tomu dává zabrat. A ano, spí s námi na vestavbě, takže odchlupovat matraci je pak denní chléb a váleček pak válí o 106.

Tak a teď s pravdou ven. Živě si vzpomínám, jak jsme kdysi nevěřícně pozorovali sousedy v kempu ve Slovinsku, kteří z karavanu vytáhli vysavač a vrhli se na velký úklid. Hlavou létaly myšlenky o rozmazlených karavanistech a co za blbosti s sebou lidi tahají na dovolenou. Střih, píše se rok 2024 a my přemýšlíme, jestli se nám do auta vejde náš nový bateriový vysavač Dyson a těšíme se, jak budeme mít na cestách celou dobu pěkně uklizeno.

Buď začínáme být opravdu rozmazlení, nebo prostě stárneme a začínáme pohodlnět. Každopádně mít s sebou na cestách něco, co vám rychle pomůže vyřešit úklid v autě, abyste se netopili pod nánosem drobiček, jehličí, písku nebo prachu z cest je super. Je možné sehnat vysavače do zapalování, další variantou jsou skladné bateriové vysavače. Anebo samozřejmě najít jednou za pár dní po cestě vysavač na benzince a uklidit tam.

 

Tak co, inspirovali jsme vás na rozšíření výbavy? Znáte, používáte také, nebo si klepete na čelo, jaké hlouposti s sebou taháme? Která z věcí se vám líbí nejvíc a kterou byste nechali doma? Dejte nám vědět, co patří do pokročilé výbavy na kempování podle vás a inspirujme se navzájem. Dobrých rad totiž není nikdo dost a třeba se nám jich sejde tolik, že sepíšeme pokračování 10 Nejlepších vychytávek na spaní podle našich čtenářů. Těšíme se, čím nás překvapíte.

 

Neprošvihli jste náhodou náš předchozí článek o tom, co si sbalit na spaní v autě? Podívejte se i na tento praktický průvodce výbavou na autokemping pro začátečníky, třeba i tady najdete zajímavou inspiraci.