Jak připravit auto na spaní: Návod krok za krokem

Štěstí přeje připraveným, tak si nenechte kazit výlet nebo dovolenou nepříjemnostmi, když jim jde jednoduše předejít. Následující řádky vás krok po kroku provedou tím, jak připravit auto na spaní. Rady využijete i jako návod, jak připravit auto na dovolenou. Nenechte se zaskočit při přípravách na cestu, nebo ještě hůř, během cesty samotné. My už jsem se toho hodně nacestovali a máme za sebou bezpočet nocí v autě strávených v pohodlí naší NOTENT vestavby, ale i zkroucení na sedačkách, když jsme ještě s vestavbou necestovali. Věříme, že naše zkušenosti a předodjezdová rutina shrnuté v tomto článku vám pomohou zmírnit cestovní horečku. Samozřejmě jinak důkladně bude příprava probíhat, když jedete jen na víkend nebo pokud vás čeká několik týdnů dobrodružství a stovky kilometrů na cestách. Připraveni? Tak jdeme rovnou na krok číslo jedna.

auto_na_spani

  • Krok 1: Máte správné auto na spaní?

Než se pustíme do jakýchkoliv dalších příprav, je potřeba si ujasnit, jestli je vaše auto tím správným na spaní. Tohle by mohl být takový bod nula, protože je to jediný ze všech následujících kroků, který ověříte jen jedinkrát. Takže kdo v tomto má jasno, pokračuje rovnou na bod číslo 2. Ostatní pokračují ve čtení.

Jak vypadá správné auto, ve kterém se pohodlně spí? V prvé řadě je to o preferencích a o tom, do jaké míru umíte upozadit své pohodlí. Pokud pomineme velké dodávky typu Sprinter nebo Ducato, tak nejlepší jsou menší osobní dodávky typu VW Transporter. Poskytují dostatek místa pro cestující i pro zavazadla a nepokouší se o vás záchvaty klaustrofobie, protože vám při spaní zůstává nad hlavou dostatek místa. Méně nároční se vyspí i v kombíku, tady je ale lepší si předem vyzkoušet alespoň jednu noc třeba jen doma za barákem, ať víte, do čeho jdete a jestli se dokážete do celého prostoru vtěsnat.

Ať už máte auto jakékoliv, klíčové je, že víte, jak posunout nebo složit sedačky. Opravdu, divili byste se, kolik majitelů vozů musí nějakou dobu laborovat, než najdou tu správnou páčku a pak jsou sami překvapení, co sklopení sedaček udělá (respektive neudělá) s místem v zavazadlovém prostoru. Takže pokud v tomto máte jasno – jdeme dál.

  • Krok 2: Čištění a Organizace

Když balíme auto na cestu, vždycky začínáme tím, že z něho nejprve všechno vyházíme ven. Proč? Naše auto slouží během týdne ke spoustě úkolům. Chvíli je to pracant stěhovák, chvíli rodinné auto na nákupy, pak zase převážíme různé polotovary. Jednou v něm jede dítě, pak zase pes. No, jednoduše nastřádá se tam spousta nepořádku, a to rychlostí blesku. Takže vybrat papírky ze všech přihrádek, uklidit ty drobečky po poslední svačině za volantem, alespoň se pokusit zlikvidovat maximum psích chlupů, však to znáte. Plánujete v autě několik dní prakticky bydlet, tak určitě nechcete stěhovat vybavení na cestu do nepořádku.

povinna_vybava

S tím souvisí i důkladná organizace všeho, co si plánujete s sebou vzít. Ale teď chci mluvit hlavně o tom, co v autě zůstává pro jeho běžný provoz. Máte po ruce lékárničku? V jaké kondici je zbytek povinné výbavy auta? A víte vůbec, kde ji v autě máte uloženou?

Zkontrolujte, že reflexní vesty jsou ideálně připravené rovnou ve dveřích řidiče i spolujezdců, ať si je můžete v případě nutnosti ihned obléci. Co výstražný trojúhelník? Pokud se ocitnete v situaci, kdy bude potřeba ho použít, určitě nebude prostor nejprve přerovnat celé auto, abyste se k němu dostali.

Tažné lano je také fajn nemít zahrabané kdesi v nejzazším koutě zavazadlového prostoru. Protože když už se dostanete do té šlamastiky, že někde zapadnete, ani tam často nebude prostor, chuť nebo nálada nejprve kompletně přeskládat obsah kufru auta – ano, vyzkoušeno za vás – a ještě jednou dodatečně díky tomu týpkovi, co nás v tom tehdy nenechal.

A vůbec, všechny tyhle věci si raději běžte zkontrolovat rovnou, nemusíte jet tisíce kilometrů, mohou se hodit i po cestě na nákup.

  • Krok 3: Pojištění a služby asistence

S každým příjezdem domů v duchu děkuji za to, že jsme nemuseli řešit žádné technické komplikace s autem, rozbitá okna a vykradené vybavení. Odcizení celého auta nebo dokonce nehodu si už vůbec nepřipouštím. A s každým příjezdem domů si v duchu říkám, že takhle z fleku nemám moc tušení, co bychom dělali, jak bychom postupovali, kdyby se nám něco z toho po cestě stalo.

Co kdyby auto bylo z ničeho nic nepojízdné a my zůstali trčet na druhé straně Evropy? Co kdybychom se přimotali do nějaké nehody? Ano, máme sjednané pojištění a asistenční služby, ale že bych vám teď z hlavy dovedla říct, co všechno obsahují, jaké máme možnosti a podobně? Ne! Ano, stydím se.

Tak nebuďte v tomto jako já a opravdu si už konečně prostudujte veškeré dokumenty, které k pojištění auta máte a budete v klidu. Budete mít jistotu, že kdyby náhodou něco, víte, jak na to. Mějte jistotu, že vaše pojištění pokrývá opravdu důležité okolnosti, nebo si před cestou do zahraničí sjednejte ještě potřebné připojištění. Obecně tyto pojistky nestojí svět a mohou vám v případě potřeby ušetřit nemalé peníze, nervy a v některých případech mohou dokonce zachránit celou dovolenou.

Přejme si, ať se nikdy nemusíme vracet domů s autem na podvalu, nebo řešit dopravní nehodu či krádeže, ale buďme připravení, kdyby se přeci jenom stalo. A mimochodem – co vy a vaše osobní cestovní připojištění, máte?

  • Krok 4: Technický stav vozidla

Tímto krokem zakončíme obecnou technicko-přípravnou a možná trochu nudnou část. Je to trochu otrava jak z autoškoly, ale opravdu … Kdy jste naposledy kontrolovali olej v motoru? Měníte ho v potřebných intervalech, abyste předešli riziku komplikací s vozem? A co ostřikovače? Máte doplněnou správnou směs do ostřikovačů? Hlavně pokud se přesouváte po dálnici a k tomu ještě není úplně top počasí, tak byste mohli být dost nemile překvapeni, pokud by byla nádržka prázdná. A jako na potvoru to k nejbližší benzince bude pekelně daleko.

K obecné kontrole auta před cestou patří určitě ještě překontrolovat tlak v pneumatikách a stav všech čtyř pneu jako takových. Často se stává, že pokud jedete na dovolenou, a ještě plánujete spát v autě, tak je auto naložené o dost víc než při běžném provozu. Proto koukněte i na tento parametr.

kontrola_pneu

Možná si teď klepete na čelo, že tohle je přeci jasné a provozní kapaliny, pneumatiky a další kontrolujete pravidelně, aniž by vás čekala nějaká delší cesta. Gratuluju, je radost vědět, že jsou mezi námi takoví poctiví řidiči. Ostatním toto poslouží jako malé připomenutí, na co se čas od času kouknout.

  • Krok 5: Vyzkoušejte si připravit auto na spaní v předstihu

Vyzkoušejte si veškeré vybavení předem. Máte v autě spací vestavbu? Zkuste si ji před první nocí zkusmo párkrát rozložit a zase složit. Například naše Original NOTENT vestavby do auta jsou rozložené během pár vteřin, ale i tak je dobré si to předem zkusit někde, kde máte dostatek času, prostoru a taky světla.

I tak jednoduchá manipulace, jaká je s našimi vestavbami, vás může překvapit, pokud uprostřed noci zastavíte unavení po dlouhé cestě někde uprostřed ničeho, všude tma, v horším případě zima nebo déšť. Laborovat nad tím, co a jak, je pěkně otravné. Mějte jistotu, že připravíte spaní v autě bez zbytečného stresu, vypětí a hádek. Tohle určitě neplatí jen pro ty, které čeká vůbec první noc v autě. Občas se hodí zopakovat si postup třeba i před první cestou nové sezóny, pokud jste vybavení delší dobu nepoužívali. Máte jistotu, že je vše v pořádku a osvěžíte si dříve naučené postupy.

Věnujte doma těch pár minut důkladnému prohlédnutí všech zásadních částí spací výbavy. Neztratili jste při poslední cestě nějaký šroub? Nechybí vám kotvící popruhy, které vestavbu bezpečně drží v zavazadlovém prostoru auta? V jaké kondici je matrace, není potřeba odnést potah do čistírny, nebo alespoň ji nechat chvíli venku vyvětrat, pokud strávila posledního půl roku někde na půdě nebo ve sklepě? Co spacáky? Už jste si opravili ten rozbitý zip?

  • Krok 6: Bezpečí a soukromí

Připravit auto na spaní znamená také na noc z něho vystěhovat potenciálně nebezpečné předměty. Mohou to být například plynové kartuše. Myslím, že tato myšlenka dělí cestovatele na dva zcela odlišné tábory. Jedni tvrdí, že je to zbytečné a přeci žádné riziko úniku plynu z nich nehrozí. Druzí naopak rezolutně trvají na tom, že kartuše musí vždycky na noc z auta ven, a dokonce je schovávají do nejbližšího křoví také vždycky, když odchází od zaparkovaného auta na delší dobu pryč.

U nás je to také 50:50– já bych na to ani nepomyslela, ale druhý do páru důsledně vždycky kartuše schovává venku. Má jediné štěstí, že jsme nikdy nikde žádnou (natož tu případně úplně poslední) nenechali.

Na čem se ale shodneme je, že chceme mít při spaní v autě dostatek soukromí. Je to občas trochu kumšt vybalancovat tak, aby osamocené místo bylo zároveň i dostatečně bezpečné, takže hledáme tu akorát úroveň samoty. Zastrčení někde v temném rohu velkého parkoviště bychom mohli být ti první adepti pro nezvanou návštěvu. Takže v takových případech je lepší volit místo o něco víc na očích a soukromí si vytvořit třeba clonami do oken.

Věnujte v prvé řadě vždy dostatečnou pozornost výběru místa na spaní, někdy se vyplatí mít předem vytipovaných několik míst s dobrou referencí, kde je možné nocovat. A pokud se vám na místě cokoliv nezdá, dejte na intuici, a raději ještě kousek popojeďte.

Stojí za to zapřemýšlet i o nějakém systému zabezpečení vozu. V tom bohužel neporadíme, sami žádné takové doplňkové řešení nemáme a zatím jsme se vždy spoléhali na to, že situaci na místě dobře odhadneme.

Na co určitě nezapomeňte, vždy si předem zjistěte, jaké platí zákony o nocování v autě v zemích, kam se chystáte. Někde se totiž i jen za oddech na parkovišti během dlouhé cesty můžete dostat do potíží se strážci zákona. Jsou země jako Norsko, Švédsko nebo Rumunsko, které jsou rájem volného kempování. Oproti tomu třeba ve Slovinsku nebo Chorvatsku zejména v blízkosti pobřeží nebo národních parků, tím spíš v hlavní sezóně, spaní nadivoko vůbec nepokoušejte.

spani_v_aute_v_horach

  • Krok 7: Užijte si pohodlný spánek

Takže auto máme v pořádku, vestavba a veškeré vybavení zkontrolované, tedy se nestane, že bychom uprostřed noci zjistili, že něco nefunguje. Vybrali jsme si pohodové bezpečné místo na spaní, případně jsme tentokrát zajeli do kempu. Tak teď už zbývá jen překontrolovat, že máme auto v rovině, abychom v noci neváleli sudy z kopce, rozeslat a nechat si něco hezkého zdát.

Aby bylo spaní v autě co nejpohodlnější a ráno jste se vzbudili svěží, a ne lehce přidušení, nezapomeňte, že je potřeba zajistit si přívod čerstvého vzduchu do interiéru vozu. Auto je poměrně malý prostor, který velmi rychle vydýcháte, i pokud byste v něm spali sami, natož ve dvou nebo více lidech. Takže nechce alespoň na nepatrný kousek pootevřená okénka, tak akorát, aby to nebylo na první pohled vidět, ale zároveň mohl dovnitř proudit čerstvý vzduch. A to i když je venku zima. Na teplotu v interiéru to zas tak dramatický vliv mít nebude, ale vám se bude díky tomu mnohem lépe usínat a spát.

Takže teď už jen – Dobrou noc.

Co si sbalit a na co nezapomenout?

Díky předešlému návodu už víte, jak ideálně připravit auto na spaní a jaké všechny kroky se vyplatí nepodcenit. Pojďme si společně ještě připomenout i pár vychytávek pro spaní v autě, které by se mohly hodit. Díky těmto dvěma článkům budeme mít jistotu, že máte s sebou kompletní výbavu.

  • Začátečníci, kteří nemají s cestováním nebo kempováním zatím moc zkušeností, určitě nepohrdnout seznamem v článku Co si sbalit na spaní v autě? Průvodce výbavou na autokemping pro začátečníky. Tady najdete ty hlavní rady a tipy na vybavení, které se vyplatí do začátku pořídit. Ne vždy to musí být vychytávky za několik tisíc. Podělili jsem se tady s vámi i o rady, jak kýženého efektu dosáhnout za pár korun.

 

K dobru určitě přijde i jednoduchý seznam, který doporučuji si před odjezdem projít, ať máte jistotu, že s sebou vezete veškeré základní vybavení. Můžete použít náš mini cestovatelský check-list a postupně ho doplňovat o vlastní poznatky.

Cestovatelský checklist-site_white

Pár slov na závěr

Tak co? Není to tak složité vypravit se na cestu, co myslíte? Vsadím se, že už vás svrbí prsty, brouzdáte po mapách, kam se vypravit a pomalu berete klíčky od auta do ruky. Co třeba zajet se podívat na festival lanýžů v Livade? Nebo dáváte přednost severským zemím? Pak by se vám mohl líbit tip na architektonickou pozorovatelnu sobů a pižmoňů z Norsku. Na konci tohoto článku jsme přidali tip s GPS souřadnicemi pohodového free plácku na nocování celkem nedaleko pozorovatelny.

Pokud vám náš návod, jak si spaní v autě co nejvíc v pohodlí a bez zbytečných obava užít, přišel užitečný, nezapomeňte ho sdílet s dalšími autokempery na sociálních sítích. Anebo přidejte další váš tip a doporučení. Dobrých rad není nikdy dost. Rádi se od vás inspirujeme a třeba právě vy inspirujete někoho dalšího, kdo se díky sílení zkušeností rozhodne vyzkoušet spaní v autě na cestách také.