Jak Si Vyrobit Spací Vestavbu Do Auta: Návod Pro Kutily

Dlouho jsme nad tím přemýšleli, a nakonec jsme se rozhodli, že se s vámi podělíme o kus našeho know-how. Takže poctivě si pročtěte následující řádky, naučíme vás, jak vyrobit vestavbu do auta. A proč jsme se rozhodli poodkrýt část našeho businessu? Chápeme, že ne každý si může vestavbu do auta dovolit, není to vždy levná záležitost a co si budeme povídat, bavíme se o vskutku zbytné záležitosti. Ale moc dobře víme, jaké skvělé zážitky na vás při cestování s vestavbou čekají, tak by byla škoda nechat si je ujít.

 truhlářské_nářadí

A mimochodem, všimli jste si, že máme také outlet a bazar vestaveb a příslušenství? Čas od času se tu objeví velmi zachovalé kousky za výhodné ceny. Tak zkuste kouknout, pokud nechcete investovat do nové vestavby a necítíte se na výrobu vlastní.

 

Zvládnu Si Vestavbu Sám Vyrobit? 

Budeme vám fandit, aby se to povedlo a věříme, že pokud čtete tyto řádky, alespoň kousek kutila se ve vás nezapře. Obecně ohodnotit náročnost výroby vestavby do auta je docela ošemetné. Záleží, jak hodně propracovaný kousek plánujete vyrábět, jak jste manuálně a technicky zruční, jakou máte prostorovou představivost a fantazii celkově. Ale průměrně zručný jedinec by si měl s větším či menším úsilím poradit. Výsledek nejspíš nebude v top provedení jako vestavba koupená u profesionálů, ale svůj účel alespoň na pár nocí nejspíš splní.

Takže: Zvládnu si sám vyrobit vestavbu do auta? Pokud odpovíte „ano“ na většinu otázek níže, pusťte se směle do toho.

  • Mám trochu fantazie a prostorovou představivost
  • Dovedu si alespoň v ruce nakreslit, jak by měl vypadat výsledek
  • Umím měřit a zakótovat si důležité rozměry
  • Vím, jaký je rozdíl mezi šroubem a vrutem
  • Umím používat základní dílenské nástroje jako utahovačka, přímočarka, pilník na dřevo atd.
  • Jsem manuálně zručný(á), nehrozí, že si uříznu prst sotva se podívám na pilu
  • Už jsem v životě vyrobil(a) alespoň budku pro ptáky
  • Smontovat skříně z Ikea zvládnu levou zadní
  • Mám fyzickou sílu na manipulaci s velkými deskami materiálu
  • Vyrábět vlastníma rukama je pro mě potěšení a nebudu litovat několika víkendů strávených v dílně

A pokud jste odpověděli „ano“ na všechny otázky, rovnou nám pošlete svůj životopis, šikovných lidí ve firmě není nikdy dost 😊

 truhlář při práci

Co Budete Potřebovat Na Výrobu Vestavby?

Materiály

Při domácí výrobě vestavby pro vás bude nejjednodušší nekombinovat materiály a vyrobit jí celou z vybraných dřevěných desek, tedy jak ložnou plochu, tak bočnice a spodní konstrukci. Vestavba bude sice vážit o dost víc a nebude tak skladná, jako naše řešení, na výrobu pro vás ale bude mnohem jednodušší, než pokud byste kombinovali dřevěnou ložnou plochu s třeba hliníkovou podnoží. Jaký materiál ideálně zvolit?

 

  • Voděodolná foliovaná překližka – to je ideální materiál pro výrobu, jelikož nebudete muset nijak dál řešit její povrchovou úpravu. Tmavě hnědá až černá folie na překližce sice není nic moc extra estetického a brzo se poškrábe, ale to na funkci nemá vliv. Pokud si přeci jenom potrpíte na estetično dají se sehnat už i překližky foliované barevnou folií, třeba bílou a nebo zvolte surovou překližku a vlastní olejový nátěr.

 

  • OSB desky – S nimi se také můžete často setkat. Sami jsme si pro sebe kdysi první vestavby vyráběli právě z nich. Nemají ale zdaleka takovou pevnost jako překližka.

 

  • MDF a Lamina – jejich použití se určitě vyhněte. Tyto materiály hojně používané v nábytkářství mají pro použití na vestavbu podobnou nevýhodu jako OSB deska a také pokud obvod desky nezatáhnete hranou, desky by mohly nasát vlhkost, nabobtnat a celou vestavbu byste mohli rovnou hodit do kamen.

 

VSUVKA Z NOTENT DÍLNY: Pro výrobu vestaveb NOTENT používáme překližku, na kterou si necháváme zakázkově zalisovat laminát. Docílíme tak povrchu, který je hezký na pohled, a navíc odolný vůči poškrábání. Zároveň kombinujeme dřevěné prvky s hliníkovou konstrukcí, abychom docílili ideální kombinace pevnosti a zároveň lehkosti. K tomu všemu si konstruujeme a vyrábíme vlastní spojovací komponenty, takže nejsme při realizaci ideálního provedení vestavby limitovaní nabídkou komponent na trhu.

 

Nářadí

Budeme uvažovat, že jste se podle doporučení rozhodli vyrábět celodřevěnou vestavbu do auta. Pak byste měli mít dílnu vybavenou následujícím nářadím.

  • Aku vrtačka s plynulou regulací otáček
  • Elektrická okružní nebo přímočará pila
  • Horní frézka
  • Vykružovák
  • Excentrická bruska nebo alespoň zásoba brusných papírů
  • Pilník na dřevo

 truhlář a matriál

Vhodný výrobní prostor

Než se pustíte do velkého vymýšlení a plánování výroby, promyslete, zda máte k dispozici dostatečně velkou dílnu, ideálně vybavenou nářadím z našeho seznamu, ve které nebude problém manipulovat s velkými plotnami překližky. Pokud máte jen klasický ponk v malé garáži, bude pro vás všechno zbytečně zdlouhavé a komplikované kvůli ztížené manipulaci. Ideální je mít prostornou dílnu s dostatkem odkládacího prostoru, kde bude možnost mít rozložené jednotlivé polotovary.

Pokud takový prostor nemáte, nevěste hlavu, zkuste zapátrat, jestli v okolí není možnost navštěvovat sdílené komunitní dílny. Často bývají i velmi dobře vybaveny nářadím. Třeba byste tím vyřešili I případnou absenci důležitých nástrojů.

 

Návod na Výrobu Postele do Auta pro Kutily

 

 návod - Jak vyrobit vestavbu do auta

 

Už jste se rozhodli, z jakého materiálu vaše vestavba bude a v hlavě se vám rodí první nápady, co a jak, jak asi bude ta vaše první doma vyrobená postel do auta vypadat. Skvěle. Než ale poprvé říznete, vezměte si nejprve k ruce nůžky a karton. Předpokládám, že nemáme k dispozici profesionální konstruktérské programy, ani přesný 3D model interiéru vašeho auta jako my. Zkuste si svou první vestavbu do auta vyrobit nejprve z kartonu, ať si ověříte rozměry a jestli se opravdu všechno vejde tak, jak jste si namysleli. Možná byste pak byli nemile překvapení. 

 

TIP: Nezapomeňte při konstrukci modelu uvažovat s tloušťkou zvoleného materiálu na výrobu vestavby. Pravděpodobně budete pracovat s deskou 15mm nebo 18mm silnou, karton bude mnohem tenčí. Započítejte tento rozdíl před výrobou ostrého kusu.

 

DIY Vestavba Vs. Naše Vestavby: Jaké Jsou Výhody a Nevýhody?

Takže teď už víte, jak na to, co všechno rozmyslet, na co dát pozor, jaké nářadí budete potřebovat a po jakých se podívat materiálech. Pojďme si teď projít hlavní výhody a nevýhody doma vyráběné vestavby do auta oproti těm, které si můžete koupit třeba na našem e-shopu.

 

  • Finanční rozdíl

Tohle bude jeden z hlavních parametrů, proč se lidé pouští do vlastní výroby vestavby. Motivací převážné většiny kutilů jsou prostě finance. Respektive zdánlivá velká úspora při výrobě ve vlastní režii. Vždyť přeci když se posčítá použitý materiál, dostanete se na zlomek ceny, za jakou se vestavby prodávají.

No, to sice ano, zdánlivě to tak opravdu může vypadat, ale spočítali jste opravdu všechno? Čas jsou totiž taky peníze. Vymyslet celou konstrukci, všechno správně proměřit, vybrat a sehnat materiál trávit hodiny a hodiny v dílně výrobou, zkoušením a upravováním … Co třeba nářadí, které budete muset koupit speciálně kvůli výrobě této vestavby? A mnoho dalšího.

Nezapomeňte všechno toto připočítat, cena vaší vestavby nerovná se jen spotřebovaný materiál. Pokud uvažujeme v tomto širším (a pravdivém) měřítku, finanční rozdíl se tenčí, možná dokonce překlápí ve prospěch vestavby od výrobce.

práce v truhlářské dílně

  • Čas a námaha

Kdo má hodně volného času a k tomu zlaté české ručičky, pro toho to bude spíš příjemně strávených několik dnů v dílně, ne každý to tak ale má. Pokud rádi tvoříte rukama, nezapomeňte, že vyrobit vestavbu není stejné, jako lepit model letadla. Při výrobě vestavby bude váš vstupní materiál třeba deska překližky, která může vážit kolem 80kg, takže i určitá fyzička bude potřeba. Zejména pokud jste na výrobu a manipulaci s materiálem sami, docela si máknete.

V takovém případě doporučujeme sehnat si k sobě druhého nadšence, který vám alespoň na začátku při manipulaci s velkými deskami pomůže. Výrobu vestavby si chcete užít, ne se hned sedřít. Oproti tomu koupě vám zabere pár minut klikání na internetu a jinak to máte zcela bez práce a ušetřený čas můžete věnovat třeba plánování, kam všude vyrazíte.

  • Kvalita

Zpracování, kterého dosahují výrobci s profesionálními obráběcími nástroji, CNC routery a strojově lisovanými HPL deskami těžko dosáhnete doma v garáži. Preciznosti a přesnosti strojů, na kterých vestavby vyrábíme, domácí ruční hobby nástroje nemohou konkurovat. Pokud si potrpíte na kvalitu a dotažené detaily, s doma vyráběnou vestavbou se budete dlouho trápit a kýženého výsledku nejspíš v plné parádě nedosáhnete.

Nejspíš se budete i složitě dostávat ke kvalitnímu materiálu. My si například necháváme na překližky lisovat HPL laminát. To se vám určitě pro pár kusů nevyplatí a budete tak muset vzít za vděk obyčejnými foliovanými překližkami.

 notent_detail_cnc2

notent_detail_cnc3

Tak co vyhrálo? Pustíte se do výroby vestavby svépomocí, nebo si vyberete některou z vestaveb na trhu? Pokud B je správně, tak koukněte rovnou k nám, třeba najdete, co hledáte. A pokud jste odhodlaní pustit se do výroby vlastní vestavby, přejeme vám, ať se dílo podaří. Zkuste mrknou k nám do sekce DIY komponenty a náhradní díly. Třeba tu najdete něco, co vám práci usnadní, nebo pomůže vystřelit funkčnost vaší vestavby o úroveň výš.

A pokud už svou spací vestavbu do auta máte, nechte se inspirovat, co všechno si zabalit na první cestu.