Spaní v Autě V Zimě: Jak Připravit Sebe i Auto Na Chladné Noci

Ahoj autospáči, už se vám stýská po létě a těšíte se, až zase vyrazíte objevovat krásy světa s vestavbou v autě? Zima je dlouhá a vy už se nemůžete dočkat vyšších teplot, aby spaní v autě bylo komfortnější? Co byste řekli tomu, kdybychom se s vámi podělili o několik tipů na spaní v autě v zimě?

Můžete si tak parádně prodloužit sezónu, nebo ji na jaře mnohem dřív odstartovat. Anebo víte co? Vždyť vaše sezóna spaní v autě vlastně vůbec končit nemusí. Stačí jen být dobře připravený a doplnit výbavu na spaní v autě o pár vychytávek.

Máme za sebou opravdu mrazivé noci v autě, kdy jsme ráno museli rozmrazovat vodu na čaj, snídani a vlastně i sami sebe. Ale za tu dobu už jsme nasbírali cenné zkušenosti, jak si spaní v autě v zimě zpříjemnit a zajistit si tak prakticky nekončící cestovatelskou sezónu. Věřím, že po přečtení následujících řádků se ani vy nebudete zdráhat vyrazit na zimní dovolenou se spaním v autě.

 spani_v_aute_v_zime

Výběr Auta

Máte na výběr z více aut, kterými můžete vyrazit? Nebo naopak hledáte ideální auto, které se hodí na spaní v zimě? Pojďme si pro přehlednost rozdělit možnosti do několika kategorií a říct si hlavní výhody a nevýhody.

auta na zimní kempink

 

Speciální kategorií mezi seznamem výše by pak byla elektroauta. Proč je zmiňujeme takto odděleně? Elektroauta mají jednu ohromnou výhodu oproti všem ostatním, a to je právě ta baterka. V zimě si s ní totiž pohodlně zatopíte a v autě tak bez dalších jinak nutných doplňkových řešení typu nezávislé topení, o kterém se budeme bavit v dalších odstavcích, můžete mít příjemné teplo bez hluku nebo nepříjemného zápachu ze spalování nafty.

K tomu si na velkém display pustíte animaci hořícího krbu, nebo promítnete nejnovější film. Zní to jako velká pohoda, že ano. Zkoumali jste někdy blíž zavazadlový prostor třeba nejznámějšího elektro vozu Tesla? Tak jste si nejspíš všimli, že po sklopení sedadel vznikne jedna velká ložná plocha, a to všechno při zachování celkem slušného úložného prostoru. Zní to jako geniální camper „van“ co myslíte?

 

Úprava Auta Pro Teplý A Pohodlný Spánek

Zpátky do fosil světa. Pokud vynecháme obytné dodávky a karavany, většina vozů bude potřebovat před spaním v autě v zimě trochu upravit nebo doplnit výbavu. Těchto několik kroků vám dá rychlý a jednoduchý návod, jak připravit auto na zimní spaní.

  • Organizace před cestou

Myslete na organizaci všech věcí v autě ještě předtím, než vyjedete. Promyslete si všechny kroky, které bude potřeba udělat, až večer někde zastavíte na spaní. Představte si, že dojedete na místo, máte interiér auta vyhřátý z cesty a chcete docílit co nejmenších teplotních ztrát předtím, než půjdete spát. Takže co nejméně otevírat dveře, aby teplo nemohlo uniknout. Proto se hodí mít o všem v autě přehled a vědět, kde, co najdete a nemuset nic složitě hledat a přehrabovat se v zavazadlech. Ideálně i připravit auto na spaní bez toho, aniž byste museli z auta vystoupit. Dá se to, když máte předem vše připravené a promyšlené. S organizací věcí pomůžou třeba cestovní obaly, díky kterým budete mít ve všem pořádek.

  • Instalace termoizolace

Pokud víte, že budete opravdu vyrážet na cesty i během zimy pravidelně, zvažte, zda se vám vyplatí investovat do dodatečného zateplení auta. Na trhu je možné najít hned několik firem, které se specializují na odhlučnění a zateplení vozu. Není to úplně levná záležitost, však je také pro instalaci zateplení nutné kompletně rozebrat interiérové obložení vozu až na kov, ale výsledek vás mile překvapí. Skvělé je toto řešení také právě pro odhlučnění vozu při jízdě.

Ať už se pro zateplení rozhodnete nebo ne, nepostradatelným doplňkem pro zimní kempování v autě jsou termoizolační clony do okem. Okna jsou velké plochy, kudy uniká z vozu nejvíc tepla. Clony vyrobené z kvalitního izolačního materiálu znatelně pomohou udržet vnitřní teplotu. Vybírat můžete z již hotových clon, nebo skvěle poslouží set ze stejného sedmivrstvého mixu Al folií miralonu a vatelínu pro výrobu vlastních clon.

kempování v zimě

  • Dodatečné topení

Některé vozy jsou již z výroby vybaveny přídavným topením, které umí přibližně půl hodiny topit, aniž by bylo nutné nastartovat auto. Primárně jsou ale určené jako příhřev motoru, aby eliminovaly studené starty v zimě, které jsou pro motor velmi náročné. Pokud si tímto přitopíte během noci, zpravidla máte k dispozici právě jeden přibližně třicetiminutový cyklus. Pak se topení vypne a aby bylo možné ho znovu aktivovat, je nutné ujet určité množství kilometrů. Pro topení během spaní v zimě se tedy dá použít nouzově, když už nad ránem opravdu klepete kosu.

Mnohem lepší je vybavit auto dodatečným nezávislým topením.

Nejspíš znáte značku Webasto, která celkem dominuje trhu. Mezi dalšími jsou časté také topení Autotherm Planar, které máme v našem voze my. Přidat do auta externí topení vyjde včetně instalace na několik desítek tisíc a samozřejmě se to neobejde bez trvalých zásahů do karoserie vozu nebo palivové nádrže. Stojí to ale za to. Kdykoliv během noci si můžete zatopit, nebo nastavit termostat na preferovanou teplotu a mít jistotu, že teplota v noci v autě nespadne pod nastavený limit. Vy se tak pohodlně vyspíte a nebudou vám mrznout nosy, snídaně, voda v lahvích … 

  • Externí zdroj energie

Hodí se jako zdroj energie pro dodatečné topení, nabíjení například mobilů, jejichž baterka v zimě trpí víc a rychleji se vybíjí. Zkuste kouknout třeba na baterii LiFePO4 nebo variantu od EcoFlow, která se obejde bez zásahu do vozu. O obojím jsme se už více rozepsali dříve. Víc energie na cesty znamená více srandy i v zimě. Možná hlavně v zimě. Externí zdroj energie a s tím spojené doplňky umožní například použít v autě malou cestovní rychlovarnou konvici. A mít ráno během chvíli uvařenou vodu na čaj, aniž byste opouštěli pohodlí vyhřátého spacáku, to je k nezaplacení. Ale o jídle během zimních cest si povíme o pár řádků níž.

  • Kvalitní podložka na spaní

Snažte se co nejlépe odizolovat studenou podlahu pod vámi a použijte proto kvalitní podložku na spaní. Karimatku nechte do stanu nebo jako nouzovku. V zimě obzvláště to chce co nejvíc pohodlí, proto matrace uzpůsobená tvaru interiéru vašeho vozu bude to pravé, co potřebujete. Ideální je pokud ji zkombinujete s praktickou vestavbou na spaní do auta. Ušetříte si tak neustálé přerovnávání věcí tam a zpět, protože všechnu bagáž pohodlně uložíte pod vestavbou a zároveň budete nebudete ležet na studené podlaze.

 

Spoustu tipů, na co nezapomenout před cestou, které využijete celoročně najdete v našem článku Jak připravit auto na spaní: Návod krok za krokem

 

Oblečení a Výbava Do Zimy

Upravit auto na spaní v zimě je důležité, ale stejně tak důležité je i mít to správné oblečení a výbavu, která vám s mrazy pomůže.

  • Oblečení

Určitě sáhněte po merinu minimálně na spodní vrstvu. Bavlna je sice pohodlná, ale nezahřeje vás tak dobře, jako vlna, tím spíš, pokud bude vlhká. Stejně tak se vyhněte sportovním funkčním materiálům. Ty jsou pro své vlastnosti super, když běžíte někde do kopce, kdy efektivně odvádí pot od těla, ale opět, většinou se primárně nejedná o hřejivé materiály. Přiléhavé merino spodky a triko s dlouhým rukávem vás pomohou udržet v teple.

Nezapomeňte přidat teplé ponožky. Z mé zkušenosti jsou to právě chodidla, která nejvíc trpí na chlad v noci.

To, jestli přidáte další oblečení na spaní, bude hodně záviset na tom, jak kvalitní máte ostatní vybavení. Co ale já ráda používám při zimních nocích v autě, tak je merino nákrčník (nesnáším, když mi jde chlad na krk). Nákrčním mi znatelně zvyšuje teplotní komfort.

A nezřídka jsme spávali i v čepici. Stačí nějaká tenčí, nemusíte si brát toho nejsilnějšího kulicha. I tady platí, že nejvíce tepla tělo ztrácí hlavou, tím spíš, když zbytek máte zachumlaný ve spacáku.

Vyplatí se mít po ruce i nějakou teplou mikinu, nebo klidně zimní nebo péřovou bundu. Nemyslím tím, abyste v ní lezli do spacáku, ale typicky na ránem, kdy teploty klesají ke svým minimům, hodí se jako další vrstva, kterou si přehodíte přes spacák, jako takové dodatečné zateplení.

 spacak_zima

  • Vybavení na spaní

Tady se většinou láme chleba, jak dobře se vyspíte, obzvláště pokud nemáte auto vylepšené o nezávislé topení nebo termoizolační clony.

Alfou omegou je opravdu kvalitní spacák. Čím méně upravené auto, tím lepší spacák je potřeba volit. Je důležité umět se orientovat v hodnotách, které výrobce uvádí, jako jsou teplotní komfort, teplotní minimum apod.

Pokud vyrazíte se spacákem, který má extrém do -5 °C, čekají vás v noci venkovní teploty třeba i -10 nebo – 15°C a nemáte v autě žádné topení, počítejte s tím, že teplota v autě také spadne pod bod mrazu. A udávaný teplotní extrém na spacáku určitě neznamená, že při této teplotě vám bude fajn. Při této teplotě se budete klepat zimou jako ratlík, ale neumrznete. Tedy při výběru spacího pytle se vždy orientujte střední hodnotou optimum.

Nejteplejší spacáky vybírejte mezi těmi péřovými, velmi kvalitní jsou od značky Patizon. Pokud ale víte, že ho budete používat pouze v autě a to ještě v autě, které je vybavené topením, možná vám bude stačit nějaký běžný spacák ze syntetiky.

 

Šikovné mohou být i nejrůznější ohřívače. Nejspíš znáte takové ty kapesní které se po použití musí vyvařit, aby je bylo možné použít znovu. Dají se koupit všude možně doslova za pár korun. Hřát vydrží přibližně hodinu, ale nevýhoda je, že je nemůžete hned použít. A také to, že se mohou neopatrnou manipulací samy aktivovat a pak máte také po srandě.

Na trhu jsou i dobíjecí ohřívače rukou, které budou na vícedenní kempování určitě šikovnější. Tak zkuste zapátrat na googlu, jaká varianta bude ta pravá pro vás. V obou případech jsou to ale spíš pomocníci, kteří krátkodobě pomohou promrzlým rukám nebo nohám, než že by vás zahřáli celé.

 

  • Vybavení auta

Pokud vyrážíte na zimní cestu se spaním v autě, dost možná se chystáte na lyže nebo skialpy, tak jako to často děláme my. Takže do oblastí, kde se dá čekat sníh nejen na kopcích, ale i na silnicích. Proto nezapomeňte na výbavu nejenom na spaní, ale i do auta. Zkontrolujte, že máte:

  • Lopatu (ideálně skládací) na případnou pomoc při vyproštění zapadlého auta,
  • Sněhové řetězy na kola,
  • Zimní pneu v dobrém stavu,
  • Dobitou autobaterii,
  • Startovací kabely

zimní řetězy

Také by vám určitě neměla ve výbavě chybět izotermická folie. Už jsme o ní psali. Malý balíček, který nic neváží může vás, vaše blízké nebo náhodné souputníky zachránit od velkého maléru. Takže jděte a rovnou si ji přidejte mezi věci, které vždycky nosíte s sebou.

 

Vhodná Strava a Skladování

V zimě se naše energetická potřeba zvyšuje. Myslete na to, až budete vybírat potraviny, které povezete s sebou. Jídlo a pití vhodné do chladného počasí by mělo zahřát organizmus, dobře se v chladu skladovat, a hlavně dodat potřebné nutriční hodnoty. A určitě také oceníte, pokud příprava jídla nezabere zbytečně hodně času.

  • Jídla, která nevyžadují složité kroky při vaření

Nejjednodušší je zajít si na jídlo někam do restaurace 😊zahřejete se, nemusíte sami vařit ani řešit špinavé nádobí.

Dobře, tuhle radu jste asi nechtěli…

Úplně bez vaření dodáte tělu potřebnou energii díky sušenému masu. To je skvělá potravina vhodná do zimy. Buď si připravte doma své vlastní, nebo si vyberte z mnoha možností na trhu. Případně zajímavou variantou je i sušené maso v kombinaci se sušeným ovocem a oříšky. Tyto snacky jsou skvělou volbou do terénu.

Beef-Jerky

Super praktické bude vzít s sebou na cesty hotová jídla od Adventure Menu. Máte na výběr ze dvou varianty. Lightweight – což jsou dehydrovaná jídla, pro jejichž přípravu je potřeba obsah zalít horkou vodou. Nebo sterilovaná jídla, která stačí jednoduše ohřát, abyste si naservírovali nedělní oběd jak od maminky.

A tady přichází největší hack. K ohřátí jídla vám bude stačit Zipper bag a samohřevná kapsle. Zipper bag naplníte vodou, vložíte do něj vybrané jídlo (stále v neotevřeném obalu) a přihodíte kapsli, která se díky bezpečné chemické reakci postará o ohřátí vody a potažmo i vašeho jídla. Jednoduché, rychlé, bezpracné.

 Meat-balls

Podobně jako Lightweight jídla od Adventure Menu budou dobrou volbou i různé ovesné, rýžové, pohankové, čirokové atd. kaše, které jen zalijete horkou vodou a je hotovo. Podle vašich preferencí doplňte oříšky, semínky nebo granolou, což jsou také potraviny, kterým nízké teploty nevadí. Pokud chcete přidat ovoce, berte to sušené, které se ve velkých mrazech také konzumuje lépe, než zmrzlý banán. A když si kaši dochutíte skořicí nebo sušeným zázvorem, máte i o vnitřní zahřívač postaráno.

 

Praktické rychlé „jídlo“ které zahřeje a dodá živiny a je rychle připravené bez zdlouhavého vyváření může být i sušený vývar z kostí – prostě ochucený protein, který jen zalijete horkou vodou a můžete popíjet jako výživný zahřívací nápoj.

 potraviny do zimy

 

Co naopak určitě není vhodné v mrazu je konzumace alkoholu. Vyhněte se zažitému klišé, jak alkohol zahřívá.

  • Tipy pro skladování jídla a vody, aby nemrzly

Tady je rada jednoduchá, investujte do opravdu kvalitní termosky, která udrží obsah teplý po mnoho hodin. Když se řekne termoska, většině lidí se vybaví nádoba na vodu, ale dnes je k dispozici i množství termosek přímo na jídlo. Můžete si ještě doma uvařit svou oblíbenou polévku, nebo jídlo a díky termosce ho třeba až do večera uchovat teplé, takže alespoň na jeden den máte o teplé jídlo postaráno.

Nebo pokud víte, že ráno budete mít málo času, nebo si ho budete chtít prostě usnadnit, uvařte si ještě večer před spaním čaj do termosky a na ráno jste nachystaní. Třeba ho s díky využijte i během noci na zahřátí, pokud by vám byla velká zima. My si takto chystáme snídaně dopředu když víme, že budeme potřebovat ráno hned vyrazit, nebo být maximálně nenápadní a nechceme se proto zdržovat chystáním jídla.

 

Určitě se také vyplatí si některé potraviny nebo lahve s vodou vzít s sebou na noc do spacáku. Tam máte jistotu, že z nich ráno nebude kostka ledu. Nebo je alespoň zabalte do bundy, rukavic nebo čepice, které nebudete přes noc používat.

 

Pár Tipů Na Závěr/Dávejte na sebe pozor!

Tak už věříte, že kempovací sezóna nemusí končit posledním letním dnem? Chce to trochu investovat do výbavy své nebo auta a o zážitky na cestách máte postaráno celoročně.

Dalo by se tu použít okřídlené, že není špatného počasí, jenom špatného oblečení / vybavení.

A poslední rada na závěr – rozhlédněte se kolem sebe a promyslete už večer před ulehnutím, kde parkujete. Hlásí na druhý den azuro? Skvěle. Myslete na to zavčasu a zaparkujte na místě, kam budou dopadat už první ranní sluneční paprsky. Rozdíl teplot mezi místem, kde od rána svítí a tím místem pod stromy o pár metrů dál, které zůstává dlouho ve stínu bude pocitově opravdu velmi znatelný. Takže využijte sílu slunce, hned jak to půjde, ať vám pomůže prohřát auto, vybavení, i vás.

Užijte si zimní dobrodružství a hlavně, buďte na sebe opatrní.

A pokud zimní kempování, myšleno někde v mrazech na sněhu není pro vás, jeďte přes zimu na jih. Inspirovat se můžete třeba naší vánoční cestou do Chorvatska.

Pokud máte ještě nějaké otázky tipy pro ostatní čtenáře, podělte se s námi o ně. A pokud vám tento článek přišel užitečný, sdílejte ho s dalšími autokempery na sociálních sítích.